Polscy sommelierzy w Hiszpanii

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku hiszpański region Rías Baixas.
Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie. Na ich trasie znalazły się nowoczesne winnice Martin Codax, Terras Gauda i Altos de Torona, typowo rodzinne Señorío de RubiosAs Laxas i Adegas Valmiñor oraz takie usytuowane w tradycyjnych pradawnych zabudowaniach jak Pazo Señorans, Granbazan czy Marqués de Vizhoja.

Sommelierzy wspięli się na zbocza winnic, często o nachyleniu 40%, skąd roztacza się piękny widok na Atlantyk i brzeg rzeki Miño. Mogli również na własnej skórze poczuć trud winobrania. W Rías Baixas, ze względu na prowadzenie upraw albariño na wysokich pergolach, winobranie odbywa się nietypowo, jak wieszanie firanek, z rękami do góry.

Obok win, sommelierzy próbowali też lokalnych specjałów, wśród których dominują małże, ośmiornice, ryby i inne owoce morza. Rześkie i atlantyckie wina z odmiany albariño są idealnym dopełnieniem tego typu kuchni.

Wyjazd dla polskich sommelierów zorganizowały HiszpanskieWina.pl (Ambasada Hiszpanii) na zaproszenie i przy wsparciu finansowym władz apelacji Rias Baixas.
Partnerem akcji było Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

#DegustaEspana #HiszpanskieWina #JestemAlbarinoRiasBaixas

Rias Baixas

wino z Rias Baixas

Wino z Rias Baixas

 

Altos de Torona w Rias Baixas

Martin Codax w Rias Baixas

winnice w Rias Baixas

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+