Pierwsza w Polsce degustacja Cavas de Paraje Calificado

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

Właśnie ogłoszono nazwę kolejnej 13 działki w Hiszpanii, która zakwalifikowano jako Paraje Calificado. To Els Flandes del Casots należąca do bodegi Pere Llopart Vilaròs. Cavas de Paraje Calificado to nowa, utworzona w zeszłym roku, kategoria dla hiszpańskich win musujących. Władze apelacji chciały w ten sposób wyróżnić najwyższej jakości wina, powstające z winogron zebranych na jednej konkretnej działce (paraje, czytaj parahe)
o specyficznych warunkach glebowych i mikroklimatycznych, oraz produkowane według wyśrubowanych jakościowych kryteriów produkcji i dojrzewania. Cava de Paraje Calificado musi być rocznikowa i dojrzewać w butelce minimum 36 miesięcy.

Pod koniec maja goście Degusta España mieli okazję degustować kilka Cavas de Paraje Calificado. Organizatorzy umiejętnie zbudowali napięcie degustacji.

Rozpoczęto od podstawowej Cava Brut Nature, wyprodukowanej z etykietą Consejo Regulador del Cava, czyli dla władz apelacji Cava. A następnie kolejno:

AA Bruant – Alta Alella, importer Rafa Wino
Wyjątkowa cava bo produkowana z odmiany xarel.lo. Zwykle miesza się ją z dwoma innymi szczepami parellada i macabeo. Tu pięknie zaprezentowała się solo.

Cava Brut Nature Reserva Authentique 2014 – Dominio de la Vega, importer Vinon
Mieszanka odmian macabeo i xarel·lo, starzonych 18 m-cy sobre lías, czyli na osadzie z drożdży. Cytrusy, mirabelki i brzoskwinie oraz tłusty finisz.

Reserva Real – Freixenet, importer Freixenet Polska
Klasyka od klasycznego producenta. Macabeo, xarel·lo i parellada, dojrzewające minimum 30 miesięcy w butelkach. Cukier resztkowy 4 g/l, alkohol 11,5%. Obfite, niekończące się bąbelki i masłowy aksamit w ustach. Klasa!

Jaume de Codorníu Gran Reserva 2012 – Cavas Codorniu, importer Cerville
Kupaż chardonnay, pinot noir i xarel·lo, starzony ponad 3 lata (40 miesięcy) w butelce.
Ta cava to hołd dla założyciela rodu Jaume de Codorniú, najstarszej firmy rodzinnej w Hiszpanii. Są dowody na to, że już w 1511 roku Jaume de Codorniú zajmował się winiarstwem.

Gran Cuvée Reserva – Segura Viudas, importer Freixenet Polska
Pięknie połączone odmiany chardonnay, pinot noir, parellada i macabeo. Chciałoby się powiedzieć: szczypta francuskiej finezji i garść hiszpańskiego temperamentu. Co najmniej 15 miesięczne starzenie w kontakcie z drożdżami nadaje winu niebiańskie nuty masłowe.

Brut Reserva Rosé Delicat Ecológico – Vilarnau, importer United Beverages
Różowa i faktycznie bardzo delikatna mieszanka garnacha i pinot noir.
Świetna do łączenia z jedzeniem. Podoła każdemu kulinarnemu wyzwaniu.

Pere Ventura Vintage Rosé 2013 – Pere Ventura, importer Partner Center
Pinot noir, zamieniony w różowe bąbelki, starzony minimum 36 miesięcy, w ciekawej, kryształowej butelce.

Sabaté i Coca Reseva Familiar – Castellroig
Jednoszczepowa cava zrobiona z winogron odmiany xarel.lo ze starych krzewów rosnących na działce Finca Sabaté i Coca. Sama Finca Sabaté i Coca to położona w dolinie rzeki Bitlles ciekawa mozaika aż 18 typów gleby. Ta różnorodność gleb, a co za tym idzie winogron, smaków, wina bazowego, nadaje cavie Sabaté i Coca ciekawych niuansów i specjalnego charakteru.

Freixenet Can Sala 2007 – Freixenet
Xarel·lo i parellada wyciśnięte na wiekowej prasie z 1900 roku, prawdziwie tradycyjną metodą, bez pomp, filtrów czy kranów. Esencja owoców i długie 9 letnie leżakowanie dają niesamowity efekt. Brzoskwinia, miód, wanilia, maślane tosty i ciągle żwawe bąbelki!

Torelló 225, rocznik 2014 – Torelló
Klasyczna triada, czyli kupaż trzech autochtonicznych odmian macabeo, xarel.lo i parellada pochodzących z działki Vinyes de Can Martí klasyfikowanej jako Paraje Calificado.

Juvé y Camps La Capella 2006 – Juve y Camps
Co prawda jednoszczepowa cava xarel.lo, aczkolwiek niesamowicie złożona. Składa się na nią 9 lat dojrzewania w butelce. Mineralność (mokre kamienie), grejpfrut, pieczone jabłka, orzechowe skórki, miodowe ciasteczka. Do tego delikatne musowanie. Rarytas!

hiszpanska cava

hiszpanska cava

 

hiszpanska cava de paraje calificado

Wszystkie cavy były wyjątkowe. Ze względu na wiek, pod lupą znalazły się te najstarsze,
a szczególnie La Capella od producenta Juvé y Camps i Can Sala od Freixenet, które przed wejściem na rynek leżakowały w piwnicy aż 9 lat. Nie zawiodły, a wręcz zachwyciły.

Degustację, która odbyła się w restauracji Basi Lejkowskiej Strefa w Krakowie, zorganizowała Ambasada Hiszpanii przy współpracy władz apelacji DO Cava. W mobilizacji gości pomogła Bożena Dragosz i Tatiana Mucha. Degustacja była częścią cyklu Degusta Espana (#DegustaEspana). Krakowskie spotkania stają się już tradycją i towarzyszy im hasło Cracovia Degusta Espana!

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+