Para do sherry

Para do Sherry – taki tutuł nadaliśmy degustacji win z regionu Jerez, którą zorganizowaliśmy przy okazji XI Wystawy Win Hiszpańskich.
Degustacje poprowadził Julio Cesar Sobrino, rodowity Hiszpan, znawca hiszpańskich win i autor karty win restauracji Amber Room, wyróżnionej prestiżową nagrodą magazynu Wine Spectator za najlepszą kartę win w Polsce.

Goście degustacji mieli okazję poznać wyjątkową metodę produkcji sherry oraz zdegustować wina w parze z drobnymi przekąskami, które miały podkreślać wybrane cechy danego wina. Julio Cesar zaproponował następujące połączenia:

Fino razem z hiszpańskimi oliwkami
Manzanilla razem z najlepszą hiszpańską szynką jamón ibérico de bellota (ta szynka jest robiona z mięsa świnek rasy iberyjskiej, które na pewnych etapach życia karmione są żołędziami. Dzięki temu szynka ma aksamitny, truflowy smak i rozpływa się w ustach)
Amontillado w parze z serem manchego, czyli typowym serem dojrzewającym z krainy Don Kichota, La Manchy
Oloroso razem z mieszakną orzechów i migdałów
Medium w parze z serem pleśniowym. My podaliśmy miękki i kruchy ser cabrales z Asturii. Mam nadzieję, że smakował gościom.
Pedro Ximenez w parze z gorzką czekoladą. I w tej parze polska czekolada sprawdziła się wyśmienicie! A piękny zapach rodzynkowego Pedro Ximenez roztaczał sie w sali jeszcze długo po zakończonej degustacji.

degustacja komentowana Para do Sherry

degustacja komentowana Para do Sherry

degustacja komentowana Para do Sherry

degustacja komentowana Para do Sherry

Degustacja komentowana Para do Sherry

Degustacja komentowana Para do Sherry

Degustacja komentowana Para do Sherry

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+