Pago Florentino

Pago Florentino należy do elitarnego grona winnic w Hiszpanii zwanych Vino de Pago.
To klasa stojąca ponad apelacjami Denominación de Origen czy Denominación de Origen Calificada. Pago to wyjątkowe siedlisko będące samo w sobie apelacją. Taki status, oficjalnie zatwierdzony przez lokalne władze, posiada dziś w Hiszpanii 17 winnic.

Pago Florentino powstało niemal przypadkiem.  Florentino Arzuaga, właściciel winnicy Arzuaga Navarro w apelacji Ribera del Duero, zapragnął poszerzyć swój biznesowy horyzont i rozpocząć produkcję oliwy. Przemierzając okolice Toledo, słynne na całą Hiszpanię z doskonałych warunków do uprawy drzew oliwnych, odkrył siedlisko obsadzone 18 letnimi krzewami Tempranillo, Syrah i Petit Verdot. Nabył je bez wahania i postanowił przywrócić do życia. Po kilku latach reanimacji winnicy, w 2001 na rynek weszło pierwsze wino zrobione z jej owoców.

Krajobraz z okolic Toledo, Hiszpania
Typowy krajobraz z okolic Toledo

Winnica Pago Florentino zawdzięcza swą wyjątkowość położeniu u stóp południowego zbocza, niemal bez przerwy ogrzewanego hiszpańskim słońcem. Klimat jest tu dość ekstremalny. Zimne zimy i gorące, bezdeszczowe  lato powodują, że krzewy walczą
o przetrwanie w irygacyjnym stresie. Główną uprawą jest tutaj Tempranillo zwane lokalnie Cencibel. Nad produkcją czuwa enolog winnicy, pan Jorge Monzón, zręcznie zarządzając składem 300 beczek do starzenia wina.

Pago Florentino to jedyne wino, jakie powstaje w winnicy. Obecnie dostępny na rynku rocznik to 2012. Można je dostać u importera VININOVA www.vininova.plPago Florentino, Hiszpania

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+