Niesamowite odmiany z Hiszpanii

Tego jeszcze nie piłeś! Niesamowite odmiany z Hiszpanii

Tak zatytułowaliśmy degustację podczas Enoexpo w Krakowie, 20 listopada 2019. Tematem przewodnim targów były endemiczne odmiany. W Hiszpanii jest takich 111! Warto się nimi chwalić!

Hiszpania jako kraj winiarski z długą wielowiekową tradycją i największym na świecie areałem winnic może poszczycić się uprawą wielu odmian. Oficjalnie zarejestrowanych jest 235 szczepów. Prawie połowa z nich, aż 111, to odmiany endemicznie hiszpańskie. Narodziły się w Hiszpanii i to jest ich kraj pochodzenia. Niektóre ewoluowały i są dziś sadzone również poza półwyspem iberyjskim. Można je spotkać u sąsiadów oraz w dalekich krajach Nowego Świata. Tak jest w przypadku garnacha, która rośnie też we Francji (grenache) czy monastrell z wybrzeża okolic Walencji (we Francji mourvèdre).

Jest też wiele odmian, których nie uświadczycie nigdzie poza Hiszpanią. To przykład bobal, caiño, treixadura, rufete, xarel.lo czy mencía.

Dzięki uprzejmości hiszpańskich winiarzy i polskich importerów, którzy udostępnili wina na degustację, mogliśmy spróbować:

Mirgin Rosé Reserva Brut Nature | Alta Alella | 2017 | importer Rafa Wino. To unikalna cava z odmiany Mataro, czyli Monastrell. Pochodzi z organicznych upraw, zbieranych ręcznie w rodzinnej winiarni Alta Alella na północy Hiszpanii. Ma piękny, jasnoróżowy różowy kolor i delikatne, ale trwałe bąbelki. Owocowy aromat truskawek i wiśni, drożdżowe niuanse  i lekką mineralność. Majstersztyk!

Raventos d’Alella Tina 20| Grupa Codorniú | 2017 | importer Cava.Si
Pansa blanca to typowo katalońska odmiana, w niektórych rejonach znana jako xarel.lo.
W apelacji DO Cava xarel.lo to główny składnik win musujących, obok macabeo i parellada. Tina 20 to jednoszczepowe, spokojne wino, w którym pansa blanca pokazuje swe najświetniejsze aromaty białych kwiatów i białych owoców. Wino ma ponadto wyjątkowo długi, soczysty finisz. Do Polski sprowadza je Cava.Si.

Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias Cuvée | Bodegas Cuatro Rayas | 2017 | importer Premium Wines
Słynna winiarnia z samego serca regionu Rueda szczyci się 40 letnimi krzewami odmiany verdejo. Cuveé to ich specjalna selekcja. Wino po fermentacji dojrzewało 5 miesięcy na drożdżowym osadzie i kolejne 3 miesiące spędziło w butelce. Ma bladożółty kolor ze srebrnymi refleksami. W nosie bukiet owoców tropikalnych – melon, brzoskwinie i cytrusy, a także fenkuł i subtelne nuty dębu. W ustach zostawia nas z uczuciem aksamitnie anyżowym.

Bhilar Blanco | Bodegas Bhilar| 2017 | importer RB Import
Mała rodzinna winiarnia z miasteczka Elvillar w DOCa Rioja. Rosną tam najstarsze winorośle w regionie. Właściciel David Sampedro uprawia je w sposób biodynamiczny, respektując w pracy wpływ środowiska i fazy księżyca. Bhilar blanco to endemiczny, riojański szczep viura. Po fermentacji w skórkach, wino dojrzewało 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Ma pięknie cytrusowy nos. W ustach jest krzepkie, mineralne, delikatnie owocowe z nutą miodu w tle.

IMG_endemiczne odmiany z Hiszpanii

Tharsys City Bobal Madurado en Barrica | Pago de Tharsys | 2017 l Basia Lejkowska
Bobal to pieszczotliwie brzmiąca odmiana rodem z hiszpańskiego Levantu. Upodobała sobie wybrzeże w okolicach Walencji, gdzie obecna jest od ponad sześciu wieków. Jest podstawowym szczepem apelacji Utiel-Requena, zajmując ponad 90% wszystkich nasadzeń. Tharsys City Bobal to dojrzewające przez 5 miesięcy wino z odmiany bobal.
Ma rubinowy kolor, pachnie aromatycznie dojrzałymi jeżynami, są również nuty kandyzowanych śliwek. W ustach jest gładkie i aksamitne dzięki dojrzałym taninom.

Via XVIII | Viña Somoza | 2016 | Lutomski.Wino
Viña Somoza to niewielki i oddany ziemi producent z apelacji Valdeorras. Jego wino Via XVIII powstało na cześć antycznej drogi biegnącej przez region jeszcze w czasach rzymskich. Już ówcześni pielgrzymi mogli kosztować win z regionalnych odmian mencía, garnacha tintorera i mouratón. Via XVIII to wino o głębokim rubinowym kolorze. Jest młode i wciąż bardzo świeże, pachnie intensywnie czerwonymi owocami. W ustach jest delikatne, gładkie i bardzo eleganckie. Zrównoważona kwasowość dodaje mu lekkości i niesamowicie wydłuża. Piękne przeżycie!

La Zorra | Vinos La Zorra | 2017 | Importer Misja
Podstawową odmianą w winie La Zorra jest rufete. Ten unikatowy, endemiczny szczep rośnie wyłącznie z okolicach Salamanki. Krzewy w winnicy mają ponad 70 lat, czyli znacznie więcej niż sama apelacja, młodziutka i mało znana nawet w Hiszpanii. Jej wina już teraz doceniane są przez krytyków winiarskich. La Zorra wyróżnia się głęboko wiśniowym kolorem. Jest ekspresyjne, z aromatem słodkich przypraw i kremowymi niuansami beczkowymi.

Viña escondida | Bodegas Canopy | 2016 | Importer Misja
W tak zacnej selekcji nie może zabraknąć wina z odmiany garnacha. To, obok powszechnie znanego tempranillo, najbardziej popularna hiszpańska czerwona odmiana. Jest obecna w wielu hiszpańskich apelacjach, między innymi w DO Nawarra, DO La Mancha, DO Mentrida. Wino Viña Escondida pochodzi z wiekowych 85-letnich krzewów ukrytych między pagórkami i zagajnikami hiszpańskiej mesety. Jest bardzo eleganckie, kwiatowe i zarazem mineralne. Ma delikatną strukturę, która nadaje mu świeżości i aksamitne, gładkie i szlachetne taniny. Szukajcie go w najlepszych restauracjach.

IMG_endemiczne odmiany z Hiszpanii 2

Endemiczne odmiany z Hiszpanii

Endemiczne odmiany z Hiszpanii1

IMG_Endemiczne odmiany z Hiszpanii 4

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+