Najlepsi hiszpańscy kucharze w Warszawie

Beñat Alonso – Executive Chef hotelu Raffles Europejski oraz Josean Alija  nagrodzony gwiazdką Michelin Chef z restauracji Nerua Guggenheim Bilbao w Hiszpanii spotkają się
na jeden dzień, by przygotować wyjątkowe menu dla gości restauracji Europejski Grill, mieszczącej się w samym sercu Warszawy w hotelu Raffles Europejski.

Obaj szefowie pochodzą z północnej Hiszpanii, z Kraju Basków, gdzie od najmłodszych lat byli pod wpływem silnych kulinarnych tradycji tego regionu, stawiających na pierwszym miejscu jakość produktów oraz szacunek dla natury. Obaj opierają swoją kuchnię na lokalnych produktach, wysokiej jakości składnikach oraz radości z gotowania.

Beñat Alonso dołączył do zespołu Raffles Europejski Warsaw w 2018 roku jako Executive Chef, wnosząc ponad 20 lat doświadczenia zdobytego we współpracy z szefami wyróżnionymi gwiazdkami Michelin oraz w luksusowych restauracjach na całym świecie. Josean Alija objął stery w restauracji Nerua w 2011 roku, zdobywając w tym samym roku gwiazdkę Michelin. W 2015 prestiżowy magazyn Restaurant umieścił Nerua po raz pierwszy na liście 100 najlepszych restauracji na świecie, w 2018 roku restauracja zajmowała na tej liście pozycję nr 57.

19 lutego hiszpańscy szefowie połączą siły, by zaprezentować specjalne menu.
Będzie to mariaż baskijskich i polskich składników oraz inspiracji kulinarnych.
W tym dniu w restauracji Europejski Grill odbędą się dwa serwisy:
lunch w godz. 12:30-14:30 oraz kolacja w godz. 19:30-22:00.
Menu, w cenie 480 zł za osobę, będzie składało się z 7 dań z doborem win i będzie dostępne wyłącznie dla 50 osób, które wcześniej złożą rezerwację. W menu znajdą się między innymi takie klasyki Nerua, jak:
Klasyczna zupa Sopako z czarnym sosem i kawiorem
Kokotxas con pilpil de berberecho, czyli baskijski dorsz pil pil
Foie Gras z marchwią i lukrecją.

Benat Alonso Raffles

Rezerwacje przyjmowane są pod numerem telefonu 22 255 9595 bądź adresem
e-mail: europejski@raffles.com.

O Raffles Europejski Warsaw
Raffles Europejski Warsaw, dawniej Hotel Europejski, rozpoczął swoją działalność w 1857 roku i przez dziesięciolecia był jednym z najbardziej rozpoznawalnych hoteli w Europie. Dziś symbol XIX i XX wiecznej Warszawy powraca do czasów świetności, otwierając drzwi pod marką Raffles. Od otwarcia pierwszego hotelu w Singapurze w 1887 roku, Raffles stał się ikoną wśród hoteli pięciogwiazdkowych, zapewniając gościom niezrównany serwis w spektakularnych wnętrzach. Raffles Europejski Warsaw jest jednym z trzech, po Paryżu
i Stambule, hoteli słynnej sieci Raffles Hotels & Resorts w Europie. Hotel oferuje 106 pokojów i apartamentów, w których wyeksponowano oryginalne elementy wystroju oraz kolekcję prac współczesnych polskich artystów. Do dyspozycji gości są restauracja Europejski Grill, legendarny Long Bar, cukiernia Lourse oraz Humidor, Pavilion na hotelowym patio oraz Raffles Spa.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+