Morze cytrusów w Albariño Rias Baixas

Cytrusy i morska bryza. Te dwie cechy określają wina z odmiany albariño produkowane
w hiszpańskiej apelacji Rias Baixas. Wina albariño pachną owocami i mają delikatny, słonawy posmak. Ten specyficzny styl pozwala rozpoznać je nieomylnie. Zachęcamy, abyście szukali albariño na półkach. Szczególnie polecamy:

Albarino Rias Baixas

Kentia 2017 od Juan Gil Family Estates z galicyjskiej winnicy Lagar da Condesa. To 100% Albariño doskonale oddaje charakter tego północno-hiszpańskiego szczepu. Jest rześkie, świeże z wyraźnym akcentem ziół i cytrusów, w końcówce lekko słonawe. Idealne do orientalnej kolacji. Wino Kentia można kupić w salonach 6win.pl.

Mar de Frades 2017 od producenta o tej samej nazwie. W nosie wspaniały wachlarz rodem z kwiecistej łąki, w tle aromaty egzotycznych owoców, takich jak liczi, mango czy ananas. Na podniebieniu morska rześkość i piękna harmonia kwasowości i owocowości. Wino dostępne w winotekach Grand Prix Alkohole Świata.

Viñabade 2017 z rodzinnej winnicy Rectoral do Umia, mającej to szczęście dysponować starymi, 30 letnimi krzewami. Prowadzi ją małżeństwo Myriam i Manuel Vazquez. Ich wino pachnie owocami. Odnajdziemy w nim nuty jabłek, brzoskwiń i moreli. W ustach jest orzeźwiające i strukturalne. Dobra robota Manuel! Do Polski sprowadza je Federacja Wina.

Paco & Lola 2017 to podstawowa etykieta ze spółdzielni Cooperativa Vitivinícola Arousana. 100% Albariño z winogron zebranych w rejonie Val do Salnes, jednym z pięciu podregionów Rias Baixas. Wino fermentowało w kadziach przez 21 dni na osadzie z drożdży. Ma złożony aromat pełen owoców (cytryna, grejpfrut, ananas), ziół i kwiatów.
W ustach jest niezwykle świeże, orzeźwiające i trwałe. Kupicie w salonach M&P Wina.

Candes 2017 od Eulogio Gondar. Albariño, które fermentuje przez 30 dni w temperaturze 14 – 16ºC.  W nosie piękna aromatyczna złożoność: zapach kwiatów, herbaty, cytrusów, niedojrzały ananas. Mieliśmy szczęście móc spróbować to wino, bo w Polsce jest jeszcze niedostępne.

Flores de Mayo 2017 z Bodegas y Viñedos Don Olegario jest delikatnie kwasowe i super orzeźwiające. Pachnie jabłkami, melonem, w tle trochę nut cytrusowych i anyżkowych. Idealne na letnie wieczory. Sprowadza je do Polski importer z Pomorza Mivino.

Terra de Asorei crianza sobre lías 2017 dojrzewało na drożdżowym osadzie około 6 miesięcy. Dzięki temu jest mięsiste i kremowe. W nosie jest bardzo ciekawe i złożone. Najpierw pokazuje nuty ziołowe i balsamiczne. Rozwijają się też zapachy tropikalne
i cytrusowe. W ustach szlachetnie maślane. Wysoka kwasowość idealnie równoważy alkohol, ledwo wyczuwalny. Niebezpieczne! Można by pić litrami.
Jeszcze nie kupimy go w Polsce. Oby szybko znalazło importera.

Maior de Mendoza sobre lías 2017 z winnicy Maior de Mendoza. Ta winiarnia to pionierzy Albariño i pionierzy winifikacji na drożdżach. To wina od Maior de Mendoza wprowadziły Albariño na listy najlepszych win białych w międzynarodowych konkursach. Było to kilkanaście lat temu. Jednak winnica stale trzyma bardzo wysoki poziom. Maior de Mendoza sobre lías pochodzi z owoców z dwóch działek zlokalizowanych w subregionie Val de Salnes, obie są obsadzone 37 letnimi krzewami. Jest pełne kwiatowych i owocowych zapachów, od jabłek, brzoskwiń i gruszek po cytrusy. W ustach jest balsamiczno-tostowe. Na tle pojawia się świeżość i kamienista mineralność. Producent zapewnia, że to wino ma przed sobą jeszcze kilka lat potencjalnego dojrzewania w butelce. Niedostępne w Polsce

Monte Pío 2016 z winnicy Casa Monte Pío, usytuowanej w podregionie Val do Salnes.
Val do Salnes to kolebka odmiany Albariño, stąd pochodzą najstarsze krzewy tego endemicznie hiszpańskiego szczepu. Monte Pio to Albariño, które po 10 dniowej fermentacji w kadziach, kolejne 3 miesiące spędziło na osadzie z drożdży. W nosie klasyczne aromaty cytrusowe. W ustach uderza raźna świeżość cytryny, kwasowość jest tu dobrze zrównoważona, wygładzona przez drożdżowy osad. Importer poszukiwany.

Albarino Rias Baixas

Degustację powyższych win zorganizowała Ambasada Hiszpanii w ramach cyklu Degusta España. Jej realizacja była możliwa dzięki wsparciu władz apelacji Rias Baixas – Consejo Regulador Rias Baixas.
Dziękujemy restauracji La Iberica Burakowska za udostępnienie lokalu.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+