Moravia Agria – hiszpański Kopciuszek

Moravia Agria to nazwa rzadkiej odmiany winogron wywodzącej się rodem z hiszpańskiego regionu Castilla-La Mancha. Mało atrakcyjna nazwa odnosi się do kwaśnego charakteru tych czerwonych owoców. Jednak w dobie ocieplania się klimatu i problemów,  jakie miewają winiarze z kontrolą zawartości alkoholu w szybko dojrzewających winogronach, wysoka kwasowość tej odmiany może stać się nieoczekiwanym błogosławieństwem.

DO Manchuela to dotychczas jedyna hiszpańska apelacja winiarska, która zezwala na uprawę odmiany moravia agria. Choć na dziś dzień oficjalnie zarejestrowane są tylko 4,34 hektary upraw.

Moravia Agria Finca el Molar

Hiszpański enolog Luis Jimenez, który prezentował swoje wina Cien y Pico podczas zeszłorocznej edycji VARSOVINO 2017, odważnie stawia na tę rzadką odmianę.
Również w winiarni Finca El Molar, winogrona moravia agria wykorzystuje się do równoważenia niskiej kwasowości międzynardowych szzcepów merlot i syrah.
To pierwsza bodega w regionie, żeby nie powiedzieć na świecie (!), która produkuje wino jednoszczepowe z moravia agria. To różowe Finca El Molar Rosado. Tego wyjątkowego wina będą mogli spróbować goście VARSOVINO 2018.

VARSOVINO 2018 to wydarzenie o charakterze handlowym dedykowane polskim importerom wina, pragnącym rozszerzać swoją ofertę win hiszpańskich. Importerów zainteresowanych udziałem prosimy o kontakt na adres email: vinovarsovia@mcx.es

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+