Ludzie wina z Hiszpanii – Legendy

Alejandro Fernández

Ikona hiszpańskiego winiarstwa i jeden z najważniejszych jego reformatorów. Założyciel słynnej bodegi Pesquera w regionie Ribera del Duero. Alejandro urodził się w 1932 roku
w prostej, chłopskiej rodzinie. Od małego wyróżniał się na tle rodzeństwa pomysłowością
i kreatywnością. Zanim stał się winiarzem parał się stolarką, kuciem żelaza, projektowaniem i konstruowaniem maszyn rolniczych (do dziś jest właścicielem dwóch patentów na maszyny do zbioru buraków). Alejandro był rewolucjonistą. Posadził swe pierwsze winnice w czasach, gdy wszyscy wkoło karczowali winorośl pod uprawę prostszych w obsłudze buraków.
Pierwsze wino, które zrobił, Tinto Pesquera w 1975 roku, również było inne. Hiszpańskie wina tamtego okresu to stary styl riojański – mało koloru, skromna struktura i dużo nut beczki. Alejandro zaproponował coś zupełnie nowego, unikalny styl Ribera del Duero – intensywny kolor i skoncentrowane aromaty, owocowość zamiast beczki i dużo tanin, aby wina mogły przetrwać wiele lat. I na dodatek butelkowane bez filtrowania – w tamtych czasach to był zamach na tradycję. Dziś Alejandro to żwawy i przesympatyczny starszy pan. Mówi, że do każdego posiłku, nawet do śniadania, pije lampkę wina. Chodzi zawsze uśmiechnięty. Człowiek, który zrealizował swoje marzenia.

José Peñin

Hiszpański Parker. Twórca i wydawca przewodnika własnego nazwiska „Guía Peñin”,
w którym co rok prezentuje oceny wszystkich wartych uwagi win hiszpańskich. Jego przewodnik jest najbardziej kompletną i wpływową publikacją dotyczącą win hiszpańskich na poziomie międzynarodowym. Peñin w ocenie win posługuje się 100 punktową skalą, gdzie:
95-100 wyjątkowe
90- 94 wspaniałe
80-89 bardzo dobre
70-79 w porządku
60-69 prawidłowe lecz nieciekawe
50-59 nie polecane

Mariano García

To człowiek legenda w świecie wina z Hiszpanii. Mówi się o nim, że w jego żyłach płynie wino zamiast krwi. Faktycznie, znajomość winiarskiego rzemiosła Mariano wyssał dosłownie z mlekiem matki. Urodził się w posiadłości Vega Sicilia, gdzie jego ojciec był administratorem. Mariano ma niesamowity nos i w degustacjach w ciemno potrafi bezbłędnie rozpoznać każde wino. Te naturalne zdolności, poparte enologicznym wykształceniem pozwoliły mu przez 30 lat szefować najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy – Vega Sicilia – i czuwać nad powstawaniem win iście ikonograficznych jak Único i Valbuena. Jeszcze w latach 70, gdy regiony Rioja i Priorat miały dominującą pozycję w hierarchii win hiszpańskich, Mariano założył własną winnicę, nazwaną na cześć swego ojca jego imieniem – Mauro.
Winnica Mauro znajduje się w Tudela de Duero, tuż poza granicami apelacji Ribera del Duero. Pierwsze wina, które wyprodukował tam Mariano, weszły na rynek po prostu jako wina stołowe (vino de mesa). Dzięki niezwykłemu nosowi, pasji i wytrwałości, Mariano udało się stworzyć własną, wysoko cenioną markę, niepotrzebującą naklejki apelacji.
Obecnie Mariano ma jeszcze jedną winnicę, w miejscowości San Román de Hornija w regionie DO Toro. Nazywa się po prostu Bodegas Mauro II (Maurodos). Wino „Prima” to pozycja podstawowa z oferty tej winnicy, a nasze ulubione wino “San Roman” jest zaprojektowane na dłuższe starzenie i trochę cierpliwości sprawi, że po otwarciu czeka Was naprawdę wyjątkowa przyjemność.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+