Krowi róg czyli ekologia po hiszpańsku

Wyobraźcie sobie winnicę, gdzie między rzędami winnych krzewów hasają owce skubiące polne kwiaty, zewsząd dochodzi bzyczenie pszczół, a po ziemi maszerują rzesze sześcionożnych stworzeń. To winnica ekologiczna. Krzewy są tu zdrowsze i rodzą owoce
o bardziej skoncentrowanym i intensywnym aromacie.
Jednak nie każde warunki dają winiarzom luksus prowadzenia uprawy w sposób ekologiczny.  W klimatach wilgotnych i chłodnych winogrona mogą pleśnieć i gnić,
a użycie środków grzybobójczych jest jedynym sposobem na uratowanie owoców.

Nie może więc dziwić, że winnice ekologiczne najdynamiczniej rozwijają się w rejonach ciepłych i suchych. Ciepły klimat Hiszpanii jest dla rolnictwa bardzo korzystny i wielu miejscach użycie sztucznych polepszczy gleby, czy chemicznych środków ochrony roślin wcale nie jest niezbędne do uzyskania zdrowych i dorodnych plonów. Według danych na koniec 2015 roku, Hiszpania to europejski lider w ekologicznej produkcji wina.
Już 84 tysiące hektarów uprawiane są według zasad rolnictwa organicznego,
a blisko 500 winiarni ma w swojej ofercie przynajmniej jedno wino wyprodukowane be zużycia żadnych chemikaliów.

Od 2012 roku uprawy ekologiczne, z angielska zwane też organicznymi, reguluje europejskie rozporządzenie, określające zbiór praktyk enologicznych oraz substancji dopuszczonych w produkcji tego rodzaju wina. W największym skrócie wino ekologiczne to takie, które wyprodukowano z owoców uprawianych metodą ekologiczną (bez użycia środków chemicznych zapobiegających chorobom czy przyspieszających rozwój roślin).
A podczas produkcji ograniczono stosowanie chemii w procesach winifikacji, takich jak fermentacja, klarowanie wina, dodatek siarczynów. Jako przykład warto mieć na uwadze, że w winie ekologicznym poziom siarczynów musi być co najmniej o 30-50 mg na litr niższy niż w winie konwencjonalnym (w zależności od poziomu cukru resztkowej).
To na tyle teorii.
W praktyce, zwolennicy win ekologicznych powinni szukać butelek z zielonym listkiem okolonym europejskimi gwiazdkami. Ten symbol potwierdza ekologiczne prowadzenie winnicy oraz ograniczenie środków chemiczych podanych do wina w trakcie jego produkcji. W zamian będą mogli cieszyć podniebienie winem w 100% naturalnym, owocowym i świeżym.

Po naszej ostatniej degustacji, polecamy Wam następujące wina:

Ekologiczne z Hiszpanii

Verum Savignon Blanc y Gewurztraminer 2014, Bodegas Verum, Castilla
www.bodegasverum.com
Rześkie jak wiosenna trawa, lekkie i przyjemne wino do codziennego użytku.
W Bodegas Verum wina robi Elías López Montero, jeden z najbardziej utalentowanych
i nagradzanych enologów w regionie.

Los Pinos 0%, Bodega Los Pinos, Valencia www.bodegaslospinos.com
To nie jest wino bezalkoholowe, tylko bezsiarkowe. Docenione przez winiarskie sławy
(91 punktów od Parkera) i wielu konkursach. Dlaczego zatem dodawać związki siarki, skoro wino bez nich może być tak niebanalne i po ludzku pyszne.

Paisajes Embotellados, Viñedos Ruiz Jiménez, Rioja www.vinedosruizjimenez.es
Czarny koń naszej degustacji, eksplozja owocowych aromatów jak w podkowińskim szale. Ciekawe, kiedy będziemy mogli kupić to wino w Polsce?

Alcardet Natura Red, Bodegas Alcardet, La Mancha www.alcardet.com
Kolejny przykład świeżości i owocowości. Nos pełen czarnych owoców, z delikatną nutą lukrecji, W ustach mocne, taniczne i mineralne. Wino dobre na serce.

Vergel, Bodega de Pinoso, Alicante (importer Solvino Bio www.solvino-bio.pl)
Mieszanka Monastrella i Merlota z lokalną odmianą Alicante Bouschet, zwaną także Garnacha Tintorera. Wino okrągłe, ciepłe i aksamitne, o dojrzałych taninach i przyjemnym finiszu.

Sol i Vent, Espelt Viticultores, Empordá www.espeltviticultors.com
Hiszpańskie słońce i wiatr zamknięte w butelce. W nosie obfite, dojrzałe owoce.
W ustach balsam, minerały i miłe, taniczne łaskotki.

Finca Valdelroble, Bodegas Felix Callejo, Ribera del Duero (importer Sagrantino www.sagrantino.pl)
Jedyne wino naszego panelu starzone w beczce. Powstało z winogron z ekologicznej uprawy, ale już winifikacja była klasyczna. Ekologia bowiem nie lubi beczki. W przypadku tego wina zupełnie niesłusznie. Wino jest mięsiste i gęste, o przyjemnym, długim finiszu.

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+