Klasyczna purpura czyli wina z Kastylii i Leon

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

Kto śledzi winiarskie nowinki, słyszał zapewne, że Hiszpania wzbogaciła się niedawno
o kolejną apelację winiarską. DO Cebreros ulokowana jest w rejonie miasteczka Avila, leżącego w granicach administracyjnych Kastylia i Leon.  Winiarstwo jest tam długowieczną tradycją. Krzewy garnacha, najpopularniejszej odmiany, mają po 50 i nawet 80 lat.

Wina z Cebreros  nie dotarły jeszcze do Polski. Mieliśmy jednak okazję spróbować innych wyśmienitych przykładów win z Kastylii i Leon.

Dominio de Manciles 2015 z mało znanej apelacji DO Arlanza. Tę mieszankę tempranillo, caberneta  i mencía robi producent o nazwie Bodegas Arlanza. To klasyczna crianza starzona przez rok w dębowych beczkach. Taka Hiszpania jakiej oczekujesz! Soczyste owoce i delikatnie zaznaczona beczka. Bogaty aromat a w nim czekolada, dżem porzeczkowy i wanilia. Usta apetyczne, aksamitne, z wyczuwalnymi garbnikami.
Super jakość za rozsądną cenę. Importer: Kondrat Wina Wybrane.

La Legua Crianza 2014 z apelacji DO Cigales od wiekowej winnicy La Legua. Zabudowania tej winiarni pamiętają czasy hiszpańskich królów oraz napoleonów. Legenda głosi, że brat Napoleona, Józef Bonaparte, miał zrobić sobie dłuższy przystanek w tej winnicy i osuszyć ją doszczętnie z zapasów. Zyskał sobie po tym czynie pieszczotliwy przydomek Pepe-Botella. Winnica do dziś zadowala podniebienia wszystkich smakoszy. Ich flagowe wino to La Legua Crianza, tempranillo dojrzewające 12 miesięcy w dębowych beczkach. Jest głęboko wiśniowe. Pachnie intensywnie ciemnymi owocami, kawą i lukrecją. W ustach jest gładkie
i przyjemnie długie. Jeśli jeszcze nie wykupiono całego zapasu, dostaniecie je w winotekach Kondrat Wina Wybrane.

Cepas Viejas 2015 z DO Bierzo. Ta klasyczna mencía powstaje ze najstarszych krzewów
w Dominio de Tares. Wino dojrzewa 9 miesięcy w dębowych beczkach a kolejne 6 miesięcy spędza w butelkach. Pachnie intensywnie.  Aromaty malin, wiśni i czereśni pięknie łączą się
z pochodzącymi od beczki nutami lukrecji, czekolady i toffi.
Wino jest pełne, mięsiste i bogate. Do kupienia w sklepach Dar Wina.

Kolejne wino z DO Bierzo o nazwie Gran Bierzo 2013 szuka importera w Polsce. To 100% mencía dojrzewająca przez rok w dębowych beczkach. W zamian oferuje piękny rubinowy kolor i bogaty intensywny nos. Poczujecie w nim aromaty właściwe leżakowaniu w beczce: kawa, czekolada, suszone grzyby, tabaka. W ustach jest niezwykle miękkie i okrągłe.
W aksamitnym finiszu pojawiają się jeszcze tonu lukrecji i czekolady.

wina z Kastylii

Valparaíso Crianza 2014 to elegancka propozycja z apelacji Ribera del Duero. Zrobiono je z winogron tempranillo pochodzących ze 100 letnich krzewów. Wino leżakowało przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Ma złożony, owocowy aromat. Na pierwszy plan wysuwają się jagody, w tle wyczujemy przyprawy i delikatny tostowy niuans. W ustach jest wykwintne, ma przyjemną trwałą końcówkę. W Polsce jest obecne dzięki importerom 13win i Kuchnie Świata.

Zostajemy w apelacji Ribera del Duero i otwieramy wino Valdrinal Tradición Crianza 2014. Co to jest tradycja? Skąd przybywamy, dokąd zmierzamy, kto nas zastąpi? Splecione na etykiecie ręce dziadka i wnuka symbolizują dojrzewanie wina. Ta tinta fina (czyli tempranillo) pochodząca z 30 letnich krzewów leżakowała 12 miesięcy w beczkach
z francuskiego dębu. Daje wino o głębokiej barwie i apetycznym aromacie. Przyprawy na tle zapachu polnych kwiatów. W ustach żywe ale i balsamiczne, nieprzesłodzone, z wyczuwalną strukturą garbnika oraz doskonałą równowagą między kwasowością i alkoholem.
Niestety jeszcze nie dostępne w Polsce.

Castillo de Monte La Reina Crianza 2015 z odmiany tinta de toro, typowej dla regionu DO Toro. Klasyczna crianza, czyli wino po 12 miesięcznym dojrzewania w dębowych beczkach. Ma intensywny kolor i nos, w którym przypieczone tosty odsłaniają nuty konfiturowych porzeczek i jagód. Świeżość w nosie dodatkowo wzbogacają tony balsamiczne. Aksamitne usta ze śliwkową końcówką. Wspaniałe! To wino sprowadza do Polski Willa Win. Znajdziecie je w wielu winotekach i restauracjach.

Kolekcję klasyków przypieczętuje Elías Mora Crianza 2014 z DO Toro, dojrzewające przez rok w amerykańskim i francuskim dębie. Apelacja Toro więc powtórnie mamy do czynienia
z odmianą tinta de toro. Wino jest eleganckie i, mimo wieku, odrobinę frywolne. Jest w nim sporo nowoczesnej lekkości. Pachnie dojrzałymi czarnymi owocami. W ustach jest soczyste, kwasowe, sporo owoców leśnych, gorzkiej czekolady, podsmażanej śliwki.
Finisz jest wytwornie taniczny, ale wciąż owocowy. Kupicie je w winiarskich delikatesach La Vinotheque.

Klasyki z Toro, Ribera del Duero, Bierzo oraz ciekawe Arlanzy i Cigales dowodzą, że region Kastylia i Leon ma winiarsko bardzo wiele do zaoferowania. Wkrótce opiszemy dla Was ciekawe szlaki enoturystyczne po tej okolicy. Stay tuned!

wina z  Kastylia i Leon

wina z Kastylia i Leon

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+