Los blancos locos – hiszpańskie białe wina idealne na lato

Lato w pełni, więc opuszczamy chłodne, marmurowe mury Ambasady i jedziemy degustować hiszpańskie wina na sopocką plażę. Idealnym miejscem okazuje się przycupnięta tuż na wydmie i prawie na końcu miasta restauracja Bulaj Artura Moroza.
W tej bezpretensjonalnej knajpce zjecie jak królowie. Przesympatyczna i wszystkowiedząca obsługa dogodzi każdemu marudzie. A Arturowe propozycje kulinarne zaskoczą Was prostotą i nieoczywistością połączeń.

Hiszpańskie wina doskonale pasują do stylu Bulaja – smaczne, nowoczesne i nienadęte. Idealne do sączenia na leżaku lub przy stoliku z widokiem na leniwą plażę.

hiszpanskie wina białe na lato

Zaczynamy od Esteban Martín Blanco. To niepozorne wino z prostą i skromną etykietą zaskakuje nas jakością i solidnością wykonania. Jest to podstawowe wino bodegi rodem
z malutkiej apelacji Cariñena (liczącej sobie zaledwie 35 winiarni) w rejonie legendarnej Saragossy. Wino zrobiono z Chardonnay i lokalnego szczepu Macabeo. Jest owocowe, pachnie intensywnie świeżą bryzą i tropikalnymi owocami. Przyjemne i nieskomplikowane. Do picia na piknikach, plaży i w każdym towarzystwie. Ponad podstawową gamę o nazwie Esteban Martín – pochodzącą od nazwiska założyciela firmy, producent Esteban Martín www.estebanmartin.com oferuje bardziej skomplikowane wina z etykietami Barón de Funes, Marqués de Alfamén, Vinem oraz słodkie Oh! Wine.

Kolejne to Viognier od Finca los Alijares, producenta z serca Hiszpanii, czyli regionu Kastylia La Mancza www.fincalosalijares.com. Dopiero drugie wino, a napięcie degustacji
i zachwyt uczestników rośnie jak na filmach Hitchcocka. Viognier eksploduje bogatym bukietem. Czujemy jabłka, mango, brzoskwinie, wanilię, pomarańcze i kwiaty akacji.
W ustach wino jest eleganckie i złożone. Ma łagodną, aksamitną strukturę, piękną mineralność oraz długą, przyjemną końcówkę. Będzie doskonałym towarzyszem dla dań rybnych, makaronów i dań z ryżem. Po dłuższej chwili wracamy do tego wina i na nowo odkrywamy pojawiające się po utlenieniu aromaty. Zachwyt nie ustaje!

O Rosal z winiarni Altos de Torona z regionu Rías Baixas pisaliśmy już tu http://hiszpanskiewina.pl/altos_de_torona/. To północne, rześkie wino, na które składa się autochtoniczna galicyjska triada Albariño, Caiño i Loureira. Bardzo udane i ciekawe.

Jednoszczepowe Godello A Coroa ujmuje nas aksamitem na podniebieniu. Wyjątkowo ciekawy nos pełen zapachów prosto z południowego sadu (dojrzałe owoce: jabłko, brzoskwinia, mango), w tle pojawia się nuta kopru, charakterystyczna dla wielkich Godellos. W ustach pełne i zrównoważone. Balsamiczne i gęste. Stworzone w winiarni A Coroa www.acoroa.com, jednej z najstarszych w Hiszpanii, należącej do apelacji Valdeorras
w hiszpańskiej Galicji. Valdeorras to wyjątkowa, kipiąca soczystą zielenią kraina, często spowita mgłą. Wszystkie dachy kryte są tu czarnym łupkiem, naturalnym materiałem budowlanym okolicznych domostw. To kraina autentycznych, autochtonicznych win. Polecamy je Wam do spróbowania!

iWine, Albariño pasujące do iPhona! Wino z oferty znanego i popularnego w Hiszpanii producenta Paco & Lola. Białe Albariño z regionu Rías Baixas, poddane ciekawemu procesowi maceracji w suchym lodzie, w temperaturze 6ºC. Ta technika pozwala wydobyć więcej aromatów z winogronowych skórek. W efekcie wino urzeka intensywnymi tropikalno-ziołowymi nutami. Usta są balsamiczne, z miłą cytrusową końcówką.
Wina od Paco & Lola można kupić w sklepikach pod marką M&P Wina należących do sieci Pawlina oraz w internetowym sklepie Viniteranio http://viniteranio.pl/.

Na tym nie koniec! O kolejnych winach białych, idealnych na lato, przeczytacie już wkrótce. Stay tuned!

Hiszpanskie wina biale na lato

Ogródek restauracji Bulaj o poranku

plaża przed Bulajem

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+