Hiszpańskie wina w Polsce

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

Hiszpańskie wina zyskują na popularności. W zeszłym roku ich import do Polski wzrósł
o  25% pod względem wartości. Polscy importerzy dokonali prawie 5 tysięcy operacji handlowych z Hiszpanią.

W zeszłym roku kupiliśmy w Hiszpanii ponad 14 milionów litrów wina. To wzrost ilościowy
o 24%. Oznacza, że Polacy coraz bardziej doceniają i coraz częściej pytają o wina z Hiszpanii.

Najwięcej litrów, ponad 3 miliony, przyjechało do nas z prowincji Ciudad Real.
Na jej terytorium znajdują się dwie apelacje DO La Mancha i DO Valdepeñas oraz szeroka VdT Castilla La Mancha (Vino de la Tierra – wino z oznaczonym miejscem pochodzenia). Należy pamiętać, że w rejonie Ciudad Real, na rozległej mesecie kastylijskiej ulokowane są też jedne z najstarszych winnic z kategorii Pago: Dehesa del Carrizal, Pago Florentino, Pago Casa del Blanco, Pago Guijoso oraz Finca Élez z bodegi Manzaneque.

Katalonia i Walencja to kolejne prowincje, które dostarczają dużo wina do Polski. Odpowiednio 1,13 milionów i 2,16 milionów litrów.
Na terenie Katalonii jest aż 11 apelacji winiarskich.
Najsłynniejsze z nich to Priorat, znany z wyjątkowo eleganckich win czerwonych, Penedes, Tarragona, Montsant czy Terra Alta z doskonałą ofertą win białych. Katalonia to również kolebka cavy. Cava produkowane  metodą szampańską hiszpańskie wino musujące.
Środkowo-wschodnie wybrzeże Hiszpanii i region Walencja to apelacje Alicante, Utiel-Requena, Almansa, Manchuela, Yecla i Jumilla. Pochodzą stamtąd głównie wina białe (zwróćcie uwagę na tamtejsze szczepy merseguera i verdil) oraz ciekawe czerwone z odmiany monastrell (apelacja Jumilla) i bobal (Utiel-Requena).

Hiszpanskie Wina

Hiszpania, po Włoszech i Francji to trzeci największy producent wina na świecie.
Tak wynika z raportu Międzynarodowej Organizacji Winiarskiej OIV za rok 2017.

Zeszły rok nie był dla winiarstwa udany. W 2017 na całym świecie wyprodukowano 250 milionów hektolitrów wina, o 8,4% mniej niż w roku poprzednim. OIV przypisuje ten spadek niekorzystnym warunkom pogodowym, które wpływają na produkcję, szczególnie w Europie. Hiszpania, ze względu na zeszłoroczne susze, padła ofiarą największego spadku produkcji wśród głównych producentów (19,8% mniej niż w 2016).

Z kolei największym konsumentem wina są Stany Zjednoczone. Amerykanie wypili w 2017 roku 32,2 miliony hektolitrów wina.

Hiszpania pod względem ilości wypijanego wina zajmuje siódme miejsce. Hiszpanom udało się odwrócić dotychczasowy, niepokojący trend spadku konsumpcji. Przeciętny Hiszpan wypija rocznie ponad 13 litrów wina. To mało jak na kraj z tak długą i silną winiarską tradycją. Krajowemu spożyciu wina mają pomóc programy i akcje promocyjne.
Hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa wraz z wieloma organizacjami winiarskimi wspólnym wysiłkiem wyprodukowały i promują kampanię pt. Marida mejor tu vida con vino (Połącz lepiej swojej życie z winem). Rząd zachęca w ten sposób do celebrowania wielkich i małych, ale radosnych momentów w życiu lampką hiszpańskiego wina.

W każdą drugą sobotę maja organizowany jest wielki narodowy toast Movimiento D.O.
na cześć jakościowych win hiszpańskich z chronioną nazwą pochodzenia, a malowniczo położone winnice wpisują się na listę winiarskich szlaków turystycznych (Rutas de Vino).

Enoturystyka w Hiszpanii bardzo szybko się rozwija. Istnieje 27 szlaków winiarskich, którymi w 2017 podążało ponad 3 miliony winofanów. To wzrost o 18% w stosunku do roku ubiegłego. Najchętniej odwiedzanym regionem winiarskim jest Jerez (ponad 500 tysięcy gości) oraz szlak wina i cavy w Penedès (ponad 400 tysięcy gości).
Inne chętnie odwiedzane apelacje to klasyczna Ribera del Duero, katalońskie Empordà, Calatayud, Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rías Baixas w Galicji. Winiarscy turyści w Hiszpanii to głównie Hiszpanie (74%), choć zainteresowanie gości zagranicznych rośnie w rytmie 3% rocznie. Więcej informacji o hiszpańskich szlakach winiarskich znajdziecie tu.

Najnowszą hiszpańską ofertę można będzie poznać podczas VARSOVINO – wystawy win hiszpańskich organizowanej co rok przez Ambasadę Hiszpanii. Zainteresowanych importerów zapraszamy. Prosimy o wcześniejszą rejestrację pod adresem vinovarsovia@mcx.es.

Dane statystyczne wykorzystane w artykule pochodzą z bazy danych Unii Europejskiej Euroestacom, Camaras, Międzynarodowej Organizacji Winiarskiej OIV oraz Hiszpańskiego Zrzeszenia Miast Wina ACEVIN.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+