Hiszpańskie spółdzielnie winiarskie

Nasza pogmatwana historia sprawia, że myśląc o spółdzielniach,  stają nam przed oczami siermiężne PGRy, realizujące plany gospodarki planowanej. Tymczasem warto przypomnieć, że pionierem spółdzielczości w Polsce był Stanisław Staszic. W 1816  r. założył on na  Lubelszczyźnie  „Towarzystwo Rolnicze dla Ratowania się Wspólnie w Nieszczęściach”.

To idea wspierania i dzielenia się owocami swojej pracy leży u podstaw spółdzielczości. Te same ideały przyświecają dawnym i współczesnym kooperatywom działającym w Hiszpanii. Dziś funkcjonuje ich tam ponad 43 tysiące.

Winiarskich spółdzielni jest w Hiszpanii około 500. I tyleż pomysłów i filozofii działania.

Bodegas Reymos z apelacji DO Valencia to najstarsza spółdzielnia w regionie. Założono ją w 1918 roku! Paradoksalnie dziś jest to nowocześnie zarządzane i świetnie prosperujące przedsięwzięcie. Dodatkowo, firma czynnie uczestniczy w aktywizacji społeczności lokalej w regionie. Wiele z produktów Reymos to bezpretensjonalne i proste napoje, których ambicją jest bawić i cieszyć klientów. Jednak Bodegas Reymos to przede wszystkim winiarnia. Ich flagowym produktem jest wino musujące, wytwarzane metodą charmat. Możemy wybierać między Reymos Classic, Reymos Brut oraz Reymos Selección. To ostatnie wino, zrobione w 100%  z odmiany moscatel,  ma blady żółto-zielonkawy kolor.  Ma ciekawy i złożony nos,  usta napełnia kremową pianą. W końcówce wyczuwa się delikatne nuty palonego drewna. Jest bardzo lekkie (7,5%) i chętnie sięga się po kolejny łyk.

Reymos

 

Bodega La Viña ma długą historię (założona w 1945) i  prawie 1500 właścicieli.
Produkcją winorośli zajmuje się 390 z nich. Łącznie uprawiają 2.400 hektarów winnic. Ziemie te leżą w obrębie apelacji DO Valencia. Spółdzielnia produkuje dużo rozmaitych win, jednak kilka z nich zasługuje na szczególną uwagę.

Bodega la Vina

Icono Selección – to podstawowe wino z Bodegas La Viña. Składa się z mieszanki lokalnych odmian (garnacha tintorera, monastrell i tempranillo) wzbogaconej międzynarodowym cabernet sauvignon i syrah. Wino leżakowało przez 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.  Dzięki temu w ustach jest prawie słodkie i mięsiste. W nosie poczujemy fiołki, czarne owoce (jagody), suszone śliwki. Po napowietrzeniu ujawnią się aromaty dymne, kawowe
i tytoniowe.

Juan de Juanes Blanco Vendimia Oro – gama win, oddająca hołd renesansowemu malarzowi, Juanowi de Juanes, który żył i tworzył w miejscowości La Font de la Figuera, gdzie zlokalizowana jest spółdzielnia. Winiarnia produkuje 3 gamy tej etykiety: Vendimia Bronze to wina młode, Vendimia Plata to 3 jednoszczepowe wina z czerwonych odmian, dojrzejające 7 miesięcy w beczkach oraz najcenniejsza linia złota Vendimia de Oro.
Białe Juan de Juanes Vendimia Oro to limitowana produkcja z 25 beczek. Fermentowało
w nich 100% chardonnay, zebrane na działce Finca San Enrique. Przez kolejne 5 miesięcy wino dojrzewało w beczkach razem ze swoimi drożdżami.  W nosie białego Juan de Juanes znajdziemy aromaty suszonych owoców, w ustach solidną strukturę oraz doskonały balans niuansów owocowych, mineralnych i beczkowych.  Finisz jest bardzo przyjemny, delikatnie aksamitny.

Juan de Juanes Tinto Vendimia Oro – to leżakowane przez 14 miesięcy międzynarodowe odmiany syrah, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon, połączone w eleganckie
i przystępne wino. Ma piękne fioletowe refleksy, w nosie aromaty dojrzałych owoców jagodowych i subtelne nutki tostowe. W ustach jest muskularne, świetne!

Venta del Puerto No 12 –  to wino ma odzwierciedlać różnorodność i bogactwo swojego regionu. Powstaje z mieszanki 4 odmian (tempranillo, cabernet sauvignon, merlot i syrah), które nadają mu struktury, mocy i charakteru. Starzenie przez 12 miesięcy w beczkach
i kolejne 6 miesięcy w butelkach łagodzi szorstkość wina i nadaje mu eleganckiego sznytu. W nosie Venta del Puerto No 12 jest niezwykle złożone i od razu uwalnia aromaty dojrzałych czarnych owoców. Po napowietrzeniu wzmaga się zapach czerwonych owoców, nuty tostowe, czekoladowe i delikatnie mineralne. Usta są poważne, z miesistą, miodową taniną i dobrze zintegrowaną kwasowością, dzięki czemu owocowośc wina nie znika.

Venta del Puerto No 18 – to rezultat pracy na najlepszych działkach spółdzielni
i największa duma enologa. Kupaż tempranillo, caberneta, syrah i merlota dojrzewający przez 18 miesięcy w beczkach i następnie w butelkach. Ma mineralno-owocowy nos (grafit), który po czasie otwiera się dając nuty palone, kawowe, aromaty gorzkiej czekolady czy pedełka cygar. Usta są potężne, energetyczne, z mocnym akcentem tanin, pozostawiającym jednak wysublimowane, mineralne tło.

Kolejna bodega i kolejna koncepcja na wykorzystanie potencjału spółdzielni. Przenosimy się w region Navarra, gdzie enolog Gonzalo Celayeta wyszukał kilka zarośniętych działek, zlokalizowanych w górzystej części prowincji, opuszczonych ze względu na gorszą dostępność i trudność w pielęgnacji. Namówił spółdzielców z San Martín de Unx do inwestycji w odzyskiwanie starych, górskich  winnic. Tak powstały wina UNSI, oba produkowane ze starych krzewów odmiany garnacha, najpopularniejszej w regionie, rosnących na piaszczysto gliniastych glebach Navarry.

wina UNSI

UNSI Terrazas Blanco – garnacha albinoska, czyli biały klon czerwonej odmiany garnacha, starzona przez 5 miesięcy w dębowych 700 litrowych kadziach i fudrach o pojemności 2.500 litrów. W nosie jest świeżo cytrusowa z anyżkowymi niuansami. W ustach żywa, intensywna, źródlanie potoczysta. Doskonała robota wskazująca na wysokiej jakości owoce i subtelną robotę winiarza.

UNSI Terrazas Tinto - 100% garnacha leżakowana przez 6 miesięcy w ogromnych drewnianych kadziach o pojemności 700 i 3.500 l. To bardzo ciekawe wino czaruje autentycznym i charakterystycznym dla garnacha aromatem. Pachnie maliną, truskawką, kwiatami oraz polnymi ziołami (rozmaryn i tymianek). W ustach jest owocowe, złożone
i nieziemsko smaczne.

Po takiej próbce winiarskich dokonań spółdzielców, jesteśmy przekonani  o tym, że należy docenić wysiłek pracy tylu rąk. Okazuje się, że spółdzielca czy kapitalista, jakość wina zależy przede wszystkim od zaangażowania w jego tworzenie, sposobu pielęgnacji winnicy
i filozofii winiarni, a nie od struktury własności.
Zatem nie dyskredytujcie win sygnowanych przez kooperatywy. Mogą dać dużo przyjemności!

Wszystkie opisane wyżej wina są dostępne hurtowo u importera Anecoop Polska.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+