Hiszpańskie sherry – nie mylić z wiśniówką

Wino Sherry – najważniejsze fakty o jednym z najmniej znanych w Polsce win Hiszpanii

Na wstępie warto wyjaśnić jedno nieporozumienie, które zdarza się, gdy operujemy wyłącznie słowem mówionym. Sherry to nie cherry. Nazwa sherry wymyślona została przez Anglików dla nazwania win z regionu Jerez (czytaj: herez). Nie chodzi zatem o wiśniówkę czy babciną nalewkę. Sherry to wzmacniane wino z Hiszpanii, które produkowane jest
w andaluzyjskim regionie Jerez. Uwielbiane przez Brytyjczyków, w Polsce jeszcze niedocenione, powoli znajduje coraz więcej zwolenników, którzy rozumieją, na czym polega jego wyjątkowość.

Sherry jest wyjątkowe ze względu na sposób produkcji. Leżakuje w beczkach napełnianych tylko do ⅚ objetości. Ta technika wyróżnia sherry od win produkowanych w innych regionach winiarskich, gdzie wino dojrzewa w hermetycznych pojemnikach, bez dostępu powietrza i nie dopuszcza się do jego utleniania. W winach Sherry delikatne utlenianie
i działanie naturalnych drożdży ma duże znaczenie.

hiszpanskie sherry

sherry – dojrzewanie w systemie criaderas soleras
Andaluzja, Winnica Domecq

Kolejną ciekawostką, która wpływa na wyjątkowość win z Jerez jest technika mieszania zawartości poszczególnych beczek, zwana systemem “criaderas y soleras”.
W andaluzyjskich piwnicach najstarsze Sherry spoczywa w beczkach w pierwszej od podłogi warstwie całego systemu. To solera, czyli podstawa. W kolejnych warstwach (criaderas) leżakuje wino coraz młodsze, najmłodsze na samej górze. Gdy przychodzi moment butelkowania, małą ilość wina pobiera się z beczek podstawy (solera), a nastepnie uzupełnia się ją winem z kolejnej wedle starszeństwa beczki. Tę z kolei uzupełnia się winem z nastepnej warstwy. Ten proces nazywa się, a jakże (!) corrida de escalas.

hiszpanskie sherry

Taki dynamiczny system starzenia wina jest kompletnie inny od systemu statycznego, rocznikowego. W Jerez nie ma win rocznikowych, można jedynie okreslić minimalny lub średni wiek wina. Ponieważ system “criaderas y soleras” ma minimum trzy warstwy, zawsze będzie to wino co najmniej 3 letnie. Taki sposób starzenia wina jest mniej narażony na kaprysy dobrych i słabych roczników. Jakość wina od jednego producenta jest bardzo równa, ponieważ w każdej beczce u podstawy systemu, leżakuje duża ilość starego wina, która wpływa na smak właśnie przybyłego wina z młodszej beczki.
Dojrzałość miesza się z młodością, która dzięki niej, nabiera dostojności.

Sherry to także wielkie bogactwo stylów, które koniecznie trzeba poznać. Fino, Manzanilla, Amontillado czy Pedro Ximenez. Ciekawe który rodzaj Sherry przypadnie Wam do gustu? Opiszemy je szczegółowo w kolejnym artykule.

hiszpanskie sherry

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+