Hiszpańskie mandarynki pozwolą przetrwać zimę

Jest nasza pełna zgoda na zasłyszaną w internecie tezę, że w zimie ciało człowieka północy składa się w 65% z mandarynek!

Największym europejskim producentem mandarynek jest Hiszpania. Zbiory tych owoców rozpoczynają się w już październiku i trwają nawet do marca. To dzięki przyjaznej temperaturze w Hiszpanii, możemy cieszyć się mandarynkową słodyczą w środku polskiej zimy.

Głównym obszarem uprawy mandarynek w Hiszpanii jest rejon Walencji. O tej porze roku panuje tam zwykle przyjemne 15˚. W tym roku jednak hiszpańska zima jest wyjątkowo ciepła i temperatury dochodzą nawet do 19˚. To sprawia, że wiele owoców dojrzewa wcześniej i jest ich na rynku więcej niż zwykle. Ceny spadają. Korzystajcie więc!

Mandarynki przywędrowały do Europy z tropikalnej części Chin. Stąd też ich nazwa.
W Chinach były znane od tysięcy lat i cenione jako bogate źródło witaminy C, A i B.
Europejską odmianą mandarynek jest klementynka, czyli krzyżówka mandarynki z dziką pomarańczą. Aż trudno uwierzyć, że tak powszechna dziś klementynka powstała niespełna 90 lat temu, bo w dokładnie w 1929, dzięki botanicznym pasjom misjonarza o imieniu Klemens. Owoce klementynki są ciut mniejsze od mandarynek, bardzo łatwo się obierają
i zwykle nie mają pestek!

Jak kupować?
Kupując mandarynki, pamiętaj, że im cięższa, tym lepsza. Mandarynka powinna zawierać w sobie około 40% soku, zatem ciężar owocu świadczy o tym, że sok jeszcze nie wyparował. Kolor to też nie najlepszy doradca. Zamiast szukać idealnie pomarańczowej mandarynki lepiej ją powąchać. Intensywny zapach jest oznaką świeżości i dobrej jakości mandarynek
i klementynek. Pochodzenie mandarynek również ma znaczenie. Należy pamiętać, że te europejskie spędziły w podróży mniej czasu niż te afrykańskie czy południowoamerykańskie i zwyczajnie są świeższe.

Największym dostawcą mandarynek i klementynek na rynek Unii jest Hiszpania.
Zatem uśmiechnij się i zajadaj hiszpańskimi mandarynkami.

hiszpanskie klementynki

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+