hiszpańskie łupki – llicorella

Llicorella Vitis 2009 to nazwa wina, którego próbowaliśmy podczas pierwszej edycji DEGUSTA ESPAÑA. Większość winnych upraw w regionie Priorat, bo stamtąd właśnie pochodzi wino, rośnie na podłożu śpiewnie zwanym przez katalońskich winiarzy „llicorella”, czyli łupek. Takie podłoże mocno utrudnia życie roślinie. Zapewnia jednak doskonały drenaż i zmusza winorośl do skonstruowania rozbudowanego i głęboko sięgającego systemu korzeniowego.

icex0017480

winnica na łupkach w Hiszpanii, Priorat

łupkowe podłoże w winnicy, Hiszpania, PrioratŁupkowe podłoże llicorella to ogólna charakterystyka Katalonii, czyli północno-wschodniego cypelka Hiszpanii, graniczącego z Francją. Na tym obszarze znajduje się 11 winiarskich apelacji. Największa z nich to Penedès, potem Terra Alta, Cataluña, Tarragona, Conca de Barberá, Costers del Segre, Ampurdán, Montsant, Priorato i dwie maleńkie Alella i Pla de Bages.

Ten region tradycyjnie był krainą win białych. Uprawia się tam głównie takie odmiany jak macabeo, xarel·lo, pasa blanca i picapoll. Przewaga upraw białych odmian wpłynęła znacząco na rozwój produkcji win musujących cava. Po dziś dzień, katalońskie cavas to najsłynniejsze wina musujące w Hiszpanii. Obok białych, w Katalonii rosną także odmiany czerwone: garnacha, malvasía, monastrell, moscatel, parellada, el samsó oraz ull de llebre.

Wino Llicorella Vitis 2009, które degustowaliśmy, pochodzi od dużego producenta z Priorat – Cellers Unió. To w zasadzie makro spółdzielnia, zrzeszająca mniejszych producentów rozsianych po całej Katalonii. Llicolella Vitis 2009 to blend odmian garnacha, mazuela, cabernet sauvignon i syrah. To wino o niesamowitym kolorze, tak intensywnie czerwonym, że aż prawie granatowym. W nosie prezentuje nuty dojrzałych owoców jeżyny i podmuch rześkiej mineralności. Smakuje mięsiście, potężnie, podniebienie mile łechcą dojrzałe i tłuste taniny.  Elegancja tego wina zaprasza, by wziąć kolejny łyk.

llicorella-vitis-60

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+