Hiszpańskie delikatesy w Polsce

Jest wiele hiszpańskich frykasów, których smak pamiętamy z wakacyjnych podróży.
To rozpływający się w ustach ser tetilla, aromatyczny, długodojrzewający ser Manchego, obłędna szynka jamón iberico, pikantne chorizo, słodkie nugaty turrón, najlepsze tuńczki bonito, wyborne i przezdrowe oliwy z oliwek aceite de oliva, dymne w smaku marynowane papryczki pimientos de piquillo, jedyne i niezastąpione hiszpańskie oliwki oraz inne kulinarne cuda.
Nierzadko chcielibyśmy choć myślami oderwać się od codziennej rzeczywistości i poprzez zmysły poczuć się ponownie w atmosferze hiszpańskich wakacji.
Namiastkę tego dają nam hiszpańskie delikatesy w Polsce.
Istnieje ich kilkanaście. Funkcjonują w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Lesznie, Poznaniu…
Wszystkie oferują też sprzedaż on-line, więc można cieszyć się ich dobrami nie wstając z kanapy.
Kiedy więc najdzie Was niepohamowana potrzeba wakacji lub po prostu będziecie chcieli zjeść coś zupełnie wyjątkowego, pomocna może okazać się poniższa lista. Oto wybór najlepszych hiszpańskich sklepów delikatesowych działających w Polsce:
Gdańsk: U Hiszpana – znajdziecie tu szeroki wybór win hiszpańskich, a nawet tak wyjątkowe butelki jak Cantarabuey, pierwsze w historii viñedo singular z DOCa Rioja.
Kraków: Ibernia – w trzech lokalizacjach w Krakowie kupicie szynkę jamon Serrano Gran Reserva ręcznie krojoną, kiełbasę chorizo, polędwicę, szeroki wybór win, oliwa z oliwek, tuńczyk Bonito del Norte, owcze sery, oliwki na wagę różnych odmian: manzanilla, gordal, piri-piri i innych w zalewach, nugaty Turrón de Jijona
Leszno: Latienda – znajdziecie tam chorizo – wyjątkową kiełbasę z najwyższej jakości mięsa ze słynnych czarnych świń iberyjskich karmionych żołędziami, ser kozi z winną nutą, dojrzewający przez minimum 45 dni i „kąpany” w czerwonym winie, ser owczy o czystym, świeżym smaku i zwartej strukturze, dojrzewający przez co najmniej pół roku oraz szeroki wachlarz hiszpańskich win.
Poznań: Winiarnia Barrio - wine bar ze sklepem i typową hiszpańską atmosferą.
Warszawa: Delikatesy Lafuente – a tam szynki jamones ibéricos od najlepszych, światowej sławy producentów z Hiszpanii 5J i Joselito, hiszpańskie trufle, kawior, doskonały wybór ryb i owoców morza (od 25 lat na warszawskim rynku), konserwy rybne, rzemieślnicze sery z najdalszych zakątków Hiszpanii, doskonałe oliwy z oliwek oraz ciekawa selekcja hiszpańskich win.
Warszawa: El Catador – trzy winoteki z największym wyborem win hiszpańskich w Polsce, obok wina oferuje typowe hiszpańskie delikatesy, czyli oliwę z oliwek, octy winne, oliwki i inne winiarskie przekąski.
Wrocław: Pata Negra oferuje szynkę jamon Iberico, kiełbasę chorizo picante, oliwki duże aceitunas gordal, ser queso Manchego, ser kozi z rozmarynem, smażone kartofelki, polędwica lomo, oliwa z oliwek, tuńczyk, hiszpańska słonina i wiele innych. Wszystko do spróbowania na miejscu.
Delikatesy hiszpanskie
Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+