Hiszpański rocznik 2019

Zeszłoroczne plony w większości hiszpańskich regionów winiarskich były bardzo niskie.
To za sprawą srogiej suszy, która spowodowała problemy z kwitnieniem. Znaczenie miała też samoregulacja wydajności roślin po bardzo hojnym roczniku 2018. Winiarze zebrali małe kiście, z rzadkimi i lekkimi jagodami, co w winiarstwie jest oznaką wysokiego poziomu koncentracji.

W wielu regionach rocznik 2019 wykazuje zaskakująco niskie poziomy pH, co będzie powszechną cechą tych zbiorów. Winiarze zdają sobie sprawę, że robiąc wino muszą mądrze zarządzić dobrem, jakim jest wysoka koncentracja aromatów. Wszystko wskazuje też na to, że wina z 2019 będą potrzebować więcej czasu, aby w pełni rozwinąć swój potencjał. Ten rocznik będzie wspaniały, najlepszy z ostatnich 10-12 lat, ale wymaga cierpliwości.

winiarstwo 2019 w Hiszpanii

Eulogio Pomares z winiarni Zárate w regionie Rías Baixas na północy Hiszpanii potwierdza bardzo dobre, ale 30 – 40% mniejsze zbiory w stosunku do 2018. Przyczyną, jak mówi, jest własna fizjologia rośliny, która po dwóch obfitych rocznikach, obniżyła swoją płodność dając mniejszą liczbę kiści na krzaku. Dodatkowo brak deszczu w dni dojrzewania spowodował, że kiście, które się rozwinęły miały mniej moszczu i mniejszą wagę. „Jakość jest idealna” – mówi Pomares. „To rocznik dobrej kwasowości w parze z doskonałą jakością owoców”.

Hiszpańskie zbiory 2019 równie optymistycznie oceniają bodegi z apelacji DOCa Rioja. Rodolfo Bastida z winiarni Ramón Bilbao uważa, że 2019 to prawdopodobnie jeden z najlepszych roczników ostatnich 15 lat. Twierdzi, że w winach zaznaczy się śródziemnomorski charakter, będą głębokie i korpulentne, będzie w nich więcej nut czarnych owoców, więcej garbników. Winogrona odmiany tempranillo, zawsze ciasno ściśnięte w kiści, w tym roku były luźniejsze. Ale dzięki temu lepiej dojrzały i nie imały się ich żadne choroby. Potwierdza, że zgodnie z zapowiedziami, wina w roczniku 2019 jest o 23% mniej niż w ubiegłym, obfitym 2018 i około 13% mniej w porównaniu z normalnym rokiem.

winiarstwo 2019 w Hiszpanii

Jednak w niektórych regionach winiarskich fala upałów 2019 dała się winiarzom szczególnie we znaki. Pod koniec czerwca palące słońce dosłownie spaliło wiele winnic w Katalonii.

Josep Sabarich, dyrektor techniczny w bodegas Torres, mówi o ogólnym spadku wydajności w Katalonii. W Priorat zbiór był mniejszy nawet o 30%. Podkreśla „przerażającą falę upałów” z końca czerwca, dotychczas niespotykaną. W wielu winnicach ucierpiała szczególnie odmiana carinena, której grona dosłownie uschły na krzewach, powodując straty rzędu 50-60% w apelacjach Terra Alta, Priorat i Montsant. Mimo strat, to co przetrwało i zdołano zebrać jest wyjątkowej jakości. Sabarich prognozuje  dojrzały rocznik dla białych win, z większą niż normalnie kwasowością i rocznik doskonały dla win czerwonych.

Z kolei Victoria Torres, winiarka z kanaryjskiej La Palmy, ma mieszane uczucia co do ubiegłorocznych zbiorów. Obok kumulowanej suszy, opowiada o niepokojących konsekwencjach, jakie niosą współczesne czasy. Trudności spowodowane przez klimat zniechęcają młodych, którzy opuszczają wieś i nie ma komu kultywować winiarskich tradycji na wyspie. „Susza dotyka nas już siódmy rok z rzędu. Chociaż winnice na wyspie to stare krzewy, dodatkowo chronione warstwą pyłu wulkanicznego, pod którą gromadzi się woda, jej rezerwy są już na wyczerpaniu. W tym roku wiele roślin zmarło. ”

W Tomelloso w centralnej Hiszpanii Elías López Montero z winnicy Verum ma dużo więcej entuzjazmu: „Dla nas był to skomplikowany rocznik. Uchwycenie optymalnego momentu zbiorów było dużym wyzwaniem. Niektóre odmiany postanowiliśmy zebrać wcześniej niż zwykle, aby je ratować przed uschnięciem. Wina z rocznika 2019 niewątpliwie będą naznaczone jego trudnościami. Jednak w winiarstwie pewne braki mogą przerodzić się wyjątkowy charakter wina z danego zbioru. To cała magia winiarstwa. Uwielbiam ją, wino to przecież nie Coca-Cola. ”

Winobranie 2019 w Hiszpanii

Opinie winiarzy zebrała Amaya Cervero ze Spanish Wine Lover.
Całe sprawozdanie z wyników hiszpańskich zbiorów dostępne jest  tu i tu.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+