Hiszpańska Załoga G

Hiszpańska Załoga G, czyli dwie autochtonicznie hiszpańskie i najważniejsze czerwone odmiany z Hiszpanii… które zaczynają się na literę G.

Garnacha to słodka, dojrzała i wyrazista dziewczyna, odpowiedzialna za aksamitne
i zmysłowe odczucia, które ludzie uwielbiają w winach hiszpańskich. Dzięki swojej odporności na ciepło, krzewy Garnacha mają duży potencjał wzrostu, a wina, które powstają z winogron Garnacha mają dużo ciała i sporo alkoholu.
Z racji na swą ciepłolubność, Garnacha to jedna z najpowszechniej uprawianych odmian
w Hiszpanii. Absolutne wyżyny ekspresji osiągają wina ze starych krzewów (viñas viejas)
ze wschodniej części Hiszpanii.
Garnacha, rodem z Hiszpanii, rozprzestrzeniła się na inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Uprawia się ją również tu (za Garnachas al Mundo):

garnachas al mundo

W każdy trzeci piątek września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Garnacha.
Dzień 16 września 2016 zarezerwujcie sobie na świętowanie już teraz!

My postanowiliśmy z wyprzedzeniem sprawdzić jak ma się Garnacha na rynku.
Na ostatnim spotkaniu DEGUSTA ESPAÑA próbowaliśmy:

hiszpanskie odmiany Garnacha i Graciano, wina z hiszpanii

- Tintoralba Garnacha Tintorera 2014
To wino, które chce się kupować skrzynkami na zapas już po pierwszym łyku. W nosie czarne jagody przyprawione anyżowymi perfumami.  W ustach pikantne, z nerwem.
Na podniebieniu aromat jeżyn i mielonego pieprzu. Świeże zakończenie zamyka się odrobiną taniny. Wina od tego producenta pojawiają się u nas sporadycznie.
Kto zdecyduje się na stałą współpracę, ma w nas wiernych klientów.

- Monte Odina Garnacha od Bodegas Monte Odina z Somontano.
Czysta wiśniowa barwa z fioletową obwódką, Intensywny nos, przywodzący na myśl śródziemnomorskie kwiaty i zapach rozmarynu. W ustach bardzo przyjemne, z nutkami czarnej jagody i  jeżyn, po dłuższym poszukiwaniu pojawia się też krzynka kawy.
Wina z winiarni Monte Odina sprowadza do Polski Jakob Gerhardt Polonia www.jgp.com.pl

- Espelt Old Vines Garnacha 2014 z winiarni Espelt Viticultors w regionie Empordá.
Piękny, rubinowy kolor i bogaty owocowy nos. Kręcenie kieliszkiem uwalnia zapach róż, czerwonych owoców,  a nawet kwiatów pomarańczy. W ustach jest pełne i krągłe,
o łagodnej strukturze. 3 miesięczne starzenie w lekko tostowanej beczce zintegrowało taniny, które tylko delikatnie osuszają język, pozostawiając długotrwałe uczucie wszechogarniającej błogości.

- Garnacha Old Vines 2013 Castillo de Monjardin z Navarry, które importuje do Polski firma AveCava www.avecava.pl. Sześciomiesięczne leżakowanie w beczce dodaje winu delikatne kakaowe akordy, jednocześnie zachowując świeżość owocu. W nosie są to maliny, w ustach przyjemna struktura i świetna równowaga kwasowości i tanin. Bardzo smaczne wino na co dzień.

Graciano to krzepki i gruboskórny chłopak wyjątkowo odporny na choroby. Niestety ze względu na niską wydajność, szczep Graciano jest mało popularny, a zatem bardzo rzadki. W regionie Rioja, skąd oryginalnie pochodzi, rośnie go w sumie niespełna 400 ha i to zwykle na doczepkę pomiędzy innymi odmianami. Młode wina Graciano są bardzo taniczne
i szorstkie. Potrzebują czasu, aby dojść do doskonałości. Starzenie w beczkach i w butelkach objawia zalety Graciano. Taniny zaokrąglają się, integrują z drewnem i pomagają winu zachować długowieczność. To dzięki tym właściwościom Graciano często stanowi składnik hiszpańskich win starzonych reserva i gran reserva.

My mieliśmy szczęście spróbować dwóch win jednoszczepowych Graciano i poczuć siłę tej odmiany. Oba wina, jak przystało na Graciano, pochodzą z regionu Rioja.

- Finca de Landaluce Graciano 2012 od Bodegas Landaluce
Intensywny kolor i równie intensywny nos. Na pierwszym planie szlachetne drewno, a gdy wino dłużej pooddycha pojawiają się nuty owoców, miodu i przypraw. W ustach smaczne, gładkie i aksamitne, widać, że taniny zintegrowały się idealnie i jest to optymalny moment do pica.  To wino kupicie w sklepie specjalistycznym Wino i Jazz na warszawskim Ursynowie http://www.winoijazz.pl/

- Buen Barrio Graciano Crianza 2011 z Bodegas Navajas
Wino o aromacie czerwonych owoców, wiśni w likierze, przypraw i skóry. W ustach treściwe i mocne. Czujemy mięsiste, lecz zaokrąglone taniny, kęs czarnych owoców, nuty lukrecji. Finisz jest długi,  przenikliwy i intrygujący. Zachęca do kolejnego łyku. Kupicie je tu:
http://wina-mp.pl/produkty/wino/hiszpania/rioja/buen-barrio-crianza-graciano.html

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+