Gdzie zjeść najlepszą tortillę w Hiszpanii

Tortilla de patatas – najprostsze i najpopularniejsze danie hiszpańskiej kuchni. Ziemniaczany placek z rozbełtanymi jajkami. Kochają go wszyscy Hiszpanie i wielu z nich potrafi go wspaniale przyrządzić. Sekretem najpyszniejszej tortilli jest to, aby z wierzchu była ścięta, a w środku miała półpłynną konsystencję. Ta sztuka udaje się tylko wprawionym kucharzom i hiszpańskim babciom.

Gdzie szukać tortilli doskonałej w Hiszpanii?
Przedstawiamy Wam 10 barów z najlepszą tortillą de patatas na świecie.

Bar Izaro w Bilbao
Urkixo Zumarkalea, 66
48011 Bilbao
Od początku istnienia, w 2001, każdego ranka przygotowuje się tu pinchos de tortilla, czyli małe przekąski z tortillą jako podstawowym składnikiem. Do przyrządzenia tortilli ziemniaki kroi się w cienkie, 3 milimetrowe plasterki, a cebulę sieka się w drobne łódeczki. Wszystko to przyprawione solą smaży się na patelni w dużej ilości oliwy. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaje się roztrzepane jajka. Gdy rozleją się po ziemniakach i wypełnią całą przestrzeń patelni, ponownie stawia się ją na ogniu i smaży do momentu, aż zetnie się z wierzchu.
I gotowe! Na naszym talerzu objawia się nie za gruby, soczysty w środku, delikatnie słodkawy placek. Jedna z najlepszych tortilli w Hiszpanii.

Tortilla Bar Izaro

Sylkar w Madrycie
Calle de Espronceda, 17
28003 Madrid
Tutejsza tortilla została uznana przez krytyków kulinarnych i wygrywała wiele krajowych zawodów. Ten złoty, kremowy omlet smakuje wszystkim bez wyjątku.
W Sylkar przygotowują go z różnymi dodatkami (cebulą, tuńczykiem, ratatouille) i wszystkie wersje są niewiarygodnie soczyste.

Taberna Bar Santos w Kordobie
Calle Magistral González Francés, 3
14003 Córdoba
Charakterystyczną cechą tutejszej tortilli jest jej skandaliczna grubość, aż 14 centymetrów wysokości! Do przygotowania jednego placaka używają tu około 25 jaj, dokonując niemożliwego – tortilla jest delikatnie scięta, ale niepłynna w środku. Właściciele twierdzą, że udaje się to dzięki wysokiej jakości składnikom. Pałaszowanie takiego omleta z widokiem na słynny kordobański meczet to niezapomniane wrażenia smakowe i estetyczne.

Tortilla Bar Santos

Bodega La Ardosa w Madrycie
Calle de Colón, 13
28004 Madrid
W tym barze przygotowują 10 tortilli dziennie, każda z nich wymaga co najmniej pół godziny pracy. Wszystkie są świeżo przygotowywane i można je zamówić z cebulą lub bez. W Ardosa nie smażą ziemniaków w dużej ilości oliwy, tylko raczej pieką. Dzięki temu tortilla jest wyjątkowo „zrównoważona”, żółtko jajka między ziemniakami jest z nimi idealnie zintegrowane, a konsystencja placka w środku to prawie płynny krem. Taki poziom płynu
w ciele stałym uważa się w Hiszpanii za absolutny majstersztyk.

Bar Sagartoki w Vitoria
Calle del Prado, 18
01005 Vitoria-Gasteiz
W tym cydrowym grill barze w centrum miasta Vitoria kucharz przygotowuje pyszną tortillę z lokalnie uprawianych ziemniaków i wiejskich jaj. Ma specjalna technikę. Najpierw piecze ziemniaki, następnie podsmaża je na patelni i łączy z jajkiem.  Dodatkowo opracował metodę zamrażania tortilli i dzięki temu może ją sprzedawać w tej formie na wynos. Odgrzana w domu smakuje wyśmienice. Goście baru przyjęli ten wynalazek z wielkim entuzjazmem, jednak najlepsza tortilla to ta, która zjecie na miejscu.

Tortilla Bar Sagartoki

Tahití w Logroño
Calle del Laurel, 20
26001 Logroño
Tutejsza tortilla zaskakuje małą ilością jajka, jest jednak łagodna, soczysta i idealna. Sekretem soczystej tortilli jest moczenie ziemniaków przez kilka godzin w wodzie, następnie kroi się je w nieregularne kawałki i tuż przed zgęstnieniem tortilli na patelni delikatnie się je zgniata.

La Encina w Palencii
Calle Casañé, 2
34002 Palencia
W Encina przygotowują codziennie ponad 40 tortilli z ziemniaków i cebuli z pobliskiego ogrodu. Są one niedopieczone z wierzchu i soczyście kremowe w środku, smakują znakomicie. Wielcy kucharze  pokroju Ferrana Adria czy Arzaka wybrali te tortillę jako jedną z najlepszych w Hiszpanii. Jaki jest przepis tutejszego kucharza na sukces? Duża ilość cebuli, potężny ogień i dużo miłości.

Sacha w Madrycie
Calle de Juan Hurtado de Mendoza, 11
28036 Madrid
W Sacha robią domową tortillę w stylu galicyjskim. Siekają drobno ziemniaki i smażą je na złoto. Jajka ubijają prawie na pianę i mieszają z ziemniakami. I od tego momentu zaczyna się rewolucja – do miski z ziemniakami i jajkiem dodają cztery łyżki bulionu z kurczaka i rapini (galicyjską rzepę). Efekt to wyjątkowa i doskonała tortilla.

Jose Luis w Madrycie
Calle Serrano 89-91
Madrid
Nienaganna, ciepła i delikatna a w środku trochę surowa. To taki omlet, który rozpływa się na talerzu. Właściciel restauracji Jose Luis zdradza, że cały sekret tkwi w diabelnie gorącej patelni. To szczególnie ważne ścinania się tortilli, tak aby placek szybko upiekł się z zewnątrz, a w środku pozostał soczysty, ale nie surowy.

Bar Alhambra w Walencji
Carrer de Calixt III, 8
46008 Valencia
W działającym od 30 lat barze Alhambra zjemy klasyczny hiszpański omlet we wszystkich możliwych wariantach (z cebulą, z kiełbasą, z czosnkiem, z pikantną kiełbaską, bekonem, karczochami). Tutejsza tortilla powstaje z 32 jaj i waży ponad 4 kg. Jest ani surowa, ani za bardzo przypieczona, za to bardzo soczysta i po prostu idealna.

Meson O’Pote w Betanzos
Travesía Progreso, 9
15300 Betanzos, La Coruña
Meson O’Pote to prawdziwe miejsce pielgrzymek miłośników tortilli. Właściciele twardo stoją na stanowisku, że tortilli nie jada się dobrze wysmażonej, i nawet gdyby klient prosił, takiej nie dostanie. Moment ścięcia się placka jest tu niemalże religią. W tym lokalu oferuje się klasyczną tortillę z ziemniaków, jajek, oliwy i soli oraz z dodatkami – cebulę, szynką lub dowolnym innym składnikiem. Tortilla z Meson O’Pote to zrumienione na złoto ziemniaki i środek z soczystego jajka. Już nieraz była laureatką w konkursie na Najlepszą Tortillę w Hiszpanii.

Tortilla Meson Opote

Planując wizytę w którymś z tych barów pamiętajcie, że to lokale śniadaniowo-lunchowe.
Wiele z nich wieczorami może być zamkniętych.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+