FENAVIN 2019

Autor: Małgorzata Kozakiewicz

W zeszłym tygodniu zakończyło się FEANVIN.

Była to 10 edycja największych hiszpańskich targów winiarskich poświęconych wyłącznie winom z Hiszpanii. Dyrektor targów, Manuel Julia, z satysfakcją stwierdza, że było to historyczne, najlepsze wydanie FENAVIN. Podczas targów odbyło się aż 495.180 spotkań biznesowych. To rekordowa liczba i wzrost o 20% w stosunku do poprzednich targów w 2017.

W targach FENAVIN wzięło udział 1.946 winiarni z Hiszpanii. Odwiedziło je 111.215 gości, z czego 4.225 osób to goście zagraniczni. Część z nich przyjechała na zaproszenie FENAVIN. Goście reprezentowali aż 104 kraje świata, byli wśród nich przedstawiciele tak egzotycznych krajów jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Gwatemala, Kazachstan, Uzbekistan czy Sri Lanka.

Atrakcją targów była Galeria Wina, gdzie samodzielnie można było zdegustować 1.942 wina. Były wśród nich zadziwiające i intrygujące etykiety, takie jak np.: „Życie bez spania” (Vivir sin dormir), „Skąd pochodzisz?” (¿Y tú de quién eres?), “Z dwoma jajami” (Con dos juevos), “Time waits for no one” czy “Zmartwienioeliminator” (Quitapenas). Dla komfortu gości, w ciągłym użyciu było 5.000 kieliszków. Mimo niezbyt upalnej pogody, do chłodzenia win białych, różowych i musujących zużyto 800 kg lodu.

Hiszpanskie Wina na FENAVIN

Hiszpanskie Wina na FENAVIN

Hiszpanskie Wina na FENAVIN

Przy organizacji targów, od lutego tego roku, pracowało 37 osób. A na czas FENAVIN zatrudniono dodatkowo 360 osób obsługi. Wszyscy oni dołożyli starań, aby wizyta na targach była komfortowa i owocna. Kolejna edycja FENAVIN za dwa lata, w 2021 roku.

Eksport hiszpańskiego wina do Polski rośnie. Po ostatniej edycji targów FENAVIN w 2017, kiedy to FENAVIN odwiedziło 35 importerów z Polski, hiszpańskie wina zanotowały największy wzrost spośród wszystkich krajów dostawców wina do Polski, wyniósł on aż 24%. Hiszpania wyeksportowała wówczas 14 milionów litrów wina o wartości 27,32 mln euro. Ciekawe czy w obecnym 2019 roku, kiedy gośćmi FENAVIN na zaproszenie Ambasady Hiszpanii były 33 firmy z Polski, znowu zaobserwujemy ten wyjątkowy skok.

Uva de Madrid na Fenavin

Uva de Madrid na Fenavin

Winiarstwo w Hiszpanii odgrywa bardzo ważną rolę. Ponad znaczenie kulturowe
i tradycyjnie, ma wielką rolę w utrzymaniu w dobrej kondycji środowiska naturalnego.
Ma też ogromne znaczenie dla gospodarki, dając zatrudnienie ponad 24 tysiącom osób.

Hiszpania to pierwszy kraj na świecie pod względem powierzchni przeznaczonej pod uprawę winorośli. Uprawy winne w Hiszpanii to ponad 13,5% światowej powierzchni upraw. Dla porównania: kolejne są Chiny 10,5%, Francja 10,4% i Włochy 9,1%. Zwraca uwagę fakt, że Francja i Włochy produkują więcej wina mimo mniejszej powierzchni upraw.

Hiszpańskie winiarstwo to przede wszystkim różnorodność.
W Hiszpanii jest ponad 90 regionów winiarskich. Wśród nich 70 to apelacje o nazwie Denominación de Origen, 2 apelacje Denominación de Origen Calificada (Rioja i Priorat), 14 apelacji najwyższej kategorii zwanych Vino de Pago oraz 7 regionów z oznaczeniem miejsca pochodzenia Vinos de Calidad con Indicación Geográfica. Ponadto istnieje 41 regionów pod nazwą IGP Indicación Geográfica Protegida.

System apelacji w produkcji win wprowadzono w 1932 roku. Pierwsze sformalizowane wówczas apelacje to Jerez-Xères-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, Málaga,  Montilla-Moriles,  Rioja, Tarragona, Priorato, Alella, Utiel  Requena, Valencia,  Alicante,  Ribeiro,  Cariñena,  Penedés,  Condado  de  Huelva,  Valdepeñas,  La  Mancha, Navarra
i Rueda.

Dzięki winiarskim zapaleńcom, wiele małych regionów, których wina ze względu na małą produkcję, dostępne były dotychczas raczej lokalnie, przebija się ze swoimi produktami poza lokalne bary. Najmodniejsze ostatnio regiony to Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra (północna Hiszpania).

Hiszpania słynie z autochtonicznych odmian, znanych już na całym świecie. Najważniejsze z nich to Tempranillo, Garnacha, Bobal, Verdejo, Pedro Ximenez i Palomino.  Oprócz nich jest wiele bardzo lokalnych, mniej znanych odmian: Mencía, Albariño, Ondarrabi, Treixadura, Godello, Graciano.

Najczęściej uprawiane w Hiszpanii są Airén (23,5%), Tempranillo (20,9%), Bobal (7,5%), Garnacha Tinta, Monastrell, Pardina, Macabeo i Palomino. Niektóre odmiany są bardzo związane z lokalna tradycją. Upowszechniły się już następujące związki: Verdejo z Rueda, Albariño z Rías Baixas, Godello z Valdeorras, Mencía z Bierzo, Bobal z Walencji, Sherry z Andaluzji, Tempranillo z Rioja.

W Hiszpanii działa około 4 tysięcy winiarni. Większość z nich to średniej wielkości firmy, zwykle rodzinne i z hiszpańskim kapitałem. Jest też wiele spółdzielni. Są i winiarscy giganci. Wśród największych firm z tej branży należy wymienić García Carrión, Codorniú, United Wineries (Berberana, Marqués de Griñon), Domecq, Miguel Torres, Félix Solís i Grupo Faustino.

Najwięcej winiarni zarejestrowanych jest w regionie DOCa Rioja (600), DO Cava (216), DO Ribera del Duero (296), DO La Mancha (247), DO Cataluña (203), DO Penedés (187) y DO Rías Baixas (181).

Od początku wieku hiszpańskie winiarstwo jest systematycznie modernizowane.  W ramach zastąpienia starych zabudowań nowymi powstało wiele spektakularnych projektów, autorstwa światowej sławy architektów, np.: Frank O. Gehry dla Marqués de Riscal, Santiago Calatrava dla Bodegas Ysios, Zaha Hadid dla López Heredia czy Philippe Mazières dla CVNE.
Razem z tymi zmianami dynamicznie rozwija się enoturystyka. Rocznie hiszpańskie winnice odwiedza ponad 3 miliony enoturystów.

Rocznik 2018 w Hiszpanii był bardzo dobry i ciepły. Z zebranych winogron wyprodukowano 40,9 milionów hl wina. Intensywne ciepło zanotowane w maju było wyzwaniem dla wielu winnic. Ostatecznie jednak wiele innych elementów, takich jak wysokość npm, wiek winorośli, ekspozycja, rodzaj gleby, odmiany winogron, wpływa na to jaki będzie ostateczny rezultat tych zbiorów.  Eksperci prognozują wysoką jakość rocznika 2018 – intensywne smaki i aromaty dla win białych oraz wielką złożoność i dobry potencjał starzenia dla win czerwonych.

Branża, mimo wzrostu zainteresowania hiszpańskim winem na świecie, martwi się spadającą konsumpcją wina w samej Hiszpanii. Statystyczny Hiszpan pije dziś niecałe 20 litrów wina rocznie, mniej od swoich sąsiadów Francuzów i Portugalczyków.

Źródła informacji statystycznych:
ICEX www.foodswinesfromspain.com
Ministerio de Agricultura http://www.magrama.gob.es/es/

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+