Dominio de la Vega biała perła w morzu Bobala

Dominio de la Vega to nieduża winnica z krainy odmiany Bobal. Leży w apelacji Utiel Requena, w rejonie Walencji. Bobal jest najpowszechniej uprawianą tam odmianą winorośli. Doskonale znosi panujące w tej części Hiszpanii upały i susze – rocznie w Utiel Requena spada tylko 400 mm deszczu. Co więcej, Bobal toleruje również najwyższe w Europie,
w rejonach uprawy winorośli, dzienno-nocne amplitudy temperatur. W Utiel Requena sięgaja one nawet 30 stopni! Dzięki  tak dużym różnicom winogrona Bobal wytwarzają dużo garbników i są najbogatsze w resweratol.

Jak większość z 90 winiarni w regionie Dominio de la Vega ma w swojej ofercie wina jednoszczepowe  Bobal. Jednak tę winnicę wyróżnia coś jeszcze. Jako pierwsi w Utiel Requena zajęli się produkcją win musujących i uzyskali dla nich status apelacji DO Cava.
To prawdopodobnie najwyżej położone winnice , gdzie uprawia sie owoce do produkcji cavy. Bąbelki w Dominio de la Vega robi się metodą tradycyjną z odmian Macabeo i Xarel.lo. Wszystkie winogrona zbiera się ręcznie i nocą, by zminimalizować psucie się owoców.
Po winifikacji cavy starzy się minimum półtora roku na osadzie ze szlachetnych drożdży.
Musujące z Dominio de la Vega, mimo, że powstały z dala od Katalonii, tradycyjnej kolebki hiszpańskiej cavy, w degustacjach w ciemno zgarnęły wiele tytułów dla najlepszej cavy Hiszpanii.

Winnica Dominio de la Vega

Winnicą kieruje zgrany tandem. Enolog Daniel Expósito to zmysły bodegi, a manager Alejandro Martín to mózg operacyjny. Alejandro odwiedził nas na spotkaniu Degusta España. Przywiózł ze sobą 6 win, 3 musujące i 3 spokojne.

Dominio de la Vega Authentique Brut Nature 2014 – zrobione z Macabeo & Xarel.lo pociąga delikatnymi cytrusami, mirabelką i brzoskwinią. Szukając dalej, odnajdują się nuty
z piekarni, palone drewno. W ustach  świeże, trochę ziołowe. Tłusty, przyjemny finisz.

Dominio de la vega Authentique

Dominio de la Vega Expression Brut Blanco 2014 w 100% z Macabeo to intensywny nos w stylu zielonego jabłuszka. Usta kremowe, lekko gorzkawe. Całość dobrze zrównoważona. Jak na taką przyjemność tylko finisz za krótki.

Dominio de la Vega Expression

Dominio de la Vega Esencia Semi Seco 2014 – również jednoszczepowe Macabeo.

Recuérdame 2015 – biały kupaż Sauvignon Blanc, Macabeo i Chardonnay, delikatnie (3 miesiące) starzony w beczkach na osadzie, a następnie 6 miesięcy leżakujący w butelkach. Owoce tropikalne w nosie i duża świeżość w ustach.

Dominio de la Vega Recuerdame

Bobal en Calma 2014 – zrobiony w całości z winogron Bobal i starzony przez półtora roku w beczkach i butelkach. Intensywny, owocowy nos i delikatnie obecna beczka (karmel, rum). Taniny są dobrze zintegrowane, szybko ustępują miejsca nutom gorzkiej czekolady. Szczególnie polecane do serów, pasztetów i mięs. Będzie ciakwym połaczeniem z czekoladą i marmoladami z czerwonych owoców.

Paraje Tornel 2013 – kolejny 100% Bobal, w tym przypadku jeszcze bardziej leciwy. Wino przeleżało rok we francuskim i amerykańskim dębie a kolejny rok w butelce. Aksamitne na podniebieniu, z wieloma nutami mineralnymi.

Bobale od Dominio de la Vega

Wina Dominio de la Vega importuje do Polski sklep VinON www.vinon.pl

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+