David Seijas

David Seijas (czytaj Seihas) – to nazwisko może nie wydać się znajome, jednak na pewno słyszeliście o hiszpańskiej restauracji El Bulli, pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. David Seijas pracował tam jako sommelier do czasu, kiedy restaurację ostatecznie zamknięto w 2011 roku.

Praca u boku gwiazdy El Bulli, Ferrana Adria, mistrza kulinarnego kreatywizmu, w otoczeniu najlepszych na świecie win i najwyższej klasy kucharzy to niezapomniane i kształcące doświadczenie.
Pewnie poniekąd dzięki ogromnemu doświadczeniu zebranemu podczas pracy w El Bulli, David zdobył w 2006 roku statuetkę “Złoty Nos” (La Nariz de Oro). To najbardziej prestiżowa nagroda wśród hiszpańskich sommelierów. Do rywalizacji o ten tytuł staje rocznie około 400 kandydatów!

W sztuce food & wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami David Seijas nie wierzy w cały ten górnolotny szum: „Parowanie wina z jedzeniem to nie nauka ścisła. Bardzo ważny,
a dla wielu niestety drugoplanowy, jest aspekt emocjonalny” wyjaśnia. „To, w jaki sposób profesjonaliści prezentują wino i przekazują o nim informacje, ma ogromny wpływ na pijącego, pozytywny lub negatywny”. Oczywiście, bardzo przydatne jest wiedzieć, które wino podać do szynki Jamón Ibérico czy grzybów Matsutake, ale David Seijas woli skupiać się na naszej codziennej przyjemności z łączenia wina z jedzeniem, bez naukowego pierwiastka.

Co słychać dziś u Davida Seijas? To człowiek z misją i taki winiarski czarodziej. Wydał kilka książek o winie, szkoli młodych sommelierów, prowadzi programy propagujące kulturę wina w Hiszpanii. Wreszcie tworzy własne wina. David odszukuje małe, zapomniane dla świata winiarnie, i przy pomocy wsparcia internatutów na zasadzie crowdfundingu, zbiera środki, by robić ciekawe wina i prezentować je szerokiej publiczności. W tworzonych przez siebie winach stawia na promowanie lokalnych, autochtonicznie hiszpańskich odmian.

David Seijas będzie gościem VARSOVINO 2019 – największej degustacji win hiszpańskich w Warszawie. David poprowadzi degustację komentowaną pt. Spanish Greatest Hits. Będzie to przekrój hiszpańskich regionów winiarskich i rdzennie hiszpańskich odmian winogron.

Degustacja w języku angielskim. Liczba miejsc na degustacji jest ograniczona, uczestnictwo po wcześniejszej rejestracji. Szczegóły pojawią się wkrótce.

David Seijas Varsovino 2019

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+