Dąb w winie

Roble, Barrica, Semicrianza – takie oznaczenia można znaleźć na etykietach win hiszpańskich. To nowy trend w produkcji, zapoczątkowany przez winiarzy z regionu Ribera del Duero.  Wina tego typu wypełniają lukę pomiędzy winami młodymi (joven) a winami crianza (starzonymi minimum 6 miesięcy w dębowych beczkach), uzupełniając tradycyjny podział na wina młode i starzone (crianza, reserva i gran reserva).
Dzięki krótkiemu kontaktowi z drewnem, wino zachowuje całą świeżość i owocowość młodości, ale zyskuje szlachetne aromaty pochodzące z drewna. Beczka, a szczególnie beczka nowa, świeżo okopcona, przekaże winu smaki i zapachy wanilii, prażonych orzechów, kawy, toffi, tostów i wiele innych, które poetycznie mnożą się w recenzjach win.

Aby przekonać się jak dębowa beczka może zaznaczyć swą obecność w winie degustowaliśmy 5 win z kategorii roble (po hiszpańsku roble znaczy dąb).

Wina z kategori roble

Degustujemy wina z kategori roble

Pierwsze wino to młode Tempranillo z Ribera del Duero, bez kontaktu z beczką, abyśmy mogli poczuć różnicę w kolejnych próbkach:

Tempranillo 2014 od Viña Vilano, DO Ribera del Duero
Stuprocentowe Tempranillo o wiśniowym kolorze, właściwym swojej młodości,
i intensywnym aromacie czerwonych owoców. Bardzo żwawe, owocowe, przyjemne dla podniebienia.

Abadal Franc 2014 od Roqueta Origen, DO Pla de Bages
Unikalna mieszanka międzynarodowego Cabernet Franc, eleganckiego Tempranillo,
i katalońskiej odmiany Sumoll nadającej winu lokalnego charakteru. Dzięki czterem miesiącom w beczce, w ustach czerwone owoce skąpane w toffi.

abadal

Pétrola Tempranillo Roble 2013 od Bodegas de Alort, DO La Mancha
Wino starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego. Czereśniowo czerwone, w nosie tuż po nalaniu do kieliszka, bardzo oszczędne nutki warzywne. Wino otwiera się wraz z kontaktem z powietrzem: pojawiają się aromaty suszonych owoców i masła kakaowego. W ustach słodkie taniny – ewidentny ślad kontaktu z beczką – oraz owocowy finisz.

Roble 2013 Black Edition od Viña Vilano, DO Ribera del Duero
Kolejne stuprocentowe Tempranillo o intensywnym, prawie granatowym kolorze. W nosie akordy owoców i przypraw. Wino przeszło 10 miesięczne starzenie we francuskim dębie, dzięki któremu zyskało w ustach szczyptę dojrzałych jagód, wanilii i cukierkowej słodyczy. Bardzo przyjazne, z solidną strukturą.

Sospechoso Tinto 2012 od Uvas Felices, Castilla
Oryginalny kupaż, którego nie doświadczycie w żadnym z win z oznaczonym miejscem pochodzenia. Mieszanka 75% Tempranillo, pochodzącego z Manchuela, oraz 25% odmiany Tinta de Toro, pochodzącej z regionu Toro. Wino dojrzewało 6 miesięcy w stalowych kadziach i kolejne 6 miesięcy w dębowych, 225 litrowych beczkach. Dzięki temu czujemy truskawki, jeżyny i szczyptę wanilii, podniebienie łaskoczą delikatne, nie agresywne taniny. Finisz pozostawia nas z przyjemnym uczuciem jeszcze większej ilości leśnych owoców.

kolekcja win Sospechoso

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+