Cava na Mistrzostwach Polski Sommelierów

Toast za nowego Mistrza Polski Sommelierów 2018 wzniesiono lampką hiszpańskiej cavy. Mistrzem został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

Młody, zaledwie 28-letni Wojtasiak, pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu oraz Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga. W XVIII edycji mistrzostw startowało 22 topowych sommelierów pracujących w Polsce i zagranicą, należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – organizatora Mistrzostw.

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.

Trzej finaliści zmagali się na oczach wielu gości. Jedną z konkurencji finału był dobór hiszpańskiego wina musującego cava do 3 rodzajów przekąsek. Były to solone migdały, orzechy brazylijskie i żurawina, dostarczone przez firmę Bakalland. Wszyscy finaliści poradzili sobie z tym zadaniem doskonale. Cava to wino musujące produkowane tradycyjna metodą, drugiej fermentacji w butelce. Bąbelki w winie oraz jego wysoki poziom wytrawności sprawiają, że jest idealne w zestawieniu z tak wymagającymi potrawami jak imprezowe przekąski.

Finaliści mieli do wyboru Cava Reserva Brut dojrzewające w butelkach minimum 15 miesięcy. Wszyscy zestawili to wino z prażonymi migdałami. Drugie było cava rosado, czyli delikatnie różowe wino. Według zasad apelacji może ono powstać z czerwonych odmian winogron monastrell, garnacha tinta, trepat oraz pinot noir. Tu również jednomyślnie sommelierzy wybrali je do suszonej żurawiny. Trzecie wino to najdłużej dojrzewające Cava Gran Reserva. Ze względu na oleistość orzechów, rosnących dziko w amazońskiej puszczy, te owoce świetnie komponowały się ze szlachetną Cava Gran Reserva. Tego typu wino dojrzewające co najmniej 30 miesięcy w butelce zyskuje subtelne aromaty drożdżowe
i maślane. W ustach jest elegancko aksamitne.

cava na mistrzostwach polski sommelierow 1

cava na mistrzostwach polski sommelierow 2

W drugim zadaniu młodzi sommelierzy musieli rozpoznać, jakie czerwone wino znajduje się w każdym z 4 kieliszków, podać jego szczep, kraj pochodzenia i rocznik oraz wskazać cechę genetyczną łączącą trzy z nich oraz odrzucić niepasujące wino.

W kolejnym zadaniu należało podać pełen opis czerwonego wina. Wszyscy zawodnicy poprawnie opisali wino, jednak żaden nie odgadł, co znajduje się w kieliszku.

Trudnym zadaniem praktycznym była obsługa trzech stolików z 12 klientami restauracji,
w których role wcielili się jurorzy i goście wybrani spośród publiczności. Każdy zawodnik musiał po kolei przygotować koktajl mimosa dla dwojga gości. To koktajl łączący w równych częściach wino musujące, w tym przypadku użyto hiszpańskiej cavy, oraz sok pomarańczowy.
Do kolejnego stołu należało podać cavę sześciu gościom i dobrać po 2 wina do 5-daniowego menu. Hiszpańską cavą wybraną do tej konkurencji była Mare Giro Ribot z winiarni Giro Ribot. To Brut Nature Gran Reserva, czyli rocznikowy kupaż klasycznych hiszpańskich macabeo, xarel·lo i parellada. To wino leżakowało w butelce co najmniej 50 miesięcy!

Goście przy ostatnim stole czekali na zdekantowanie i podanie rocznikowego porto.

Po zestawieniu wszystkich punktów okazało się, że ze zmaganiami najlepiej poradził sobie Kamil Wojtasiak. Toast za nowego Mistrza Polski Sommelierów publiczność i uczestnicy konkursu wznieśli hiszpańską cavą. Gratulujemy Mistrzowi!

cava na mistrzostwach polski sommelierow

Consejo Regulador del Cava było strategicznym partnerem Mistrzostw.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+