Cava – Hiszpańskie Bąbelki

Cava to wino musujące z Hiszpanii produkowane metodą tradycyjną, tak jak w Szampanii, tylko po południowej stronie Pirenejów.

Hiszpańska cava rozpoczęła swoją międzynarodową karierę pod koniec XIX wieku, kiedy południe winiarskiej Europy zostało zdziesiątkowane przez filokserę. Ucierpiały również winnice w Katalonii. Paradoksalnie wpłynęło to na rozwój autochtonicznych odmian białych, odpornych na tego wstrętnego robaka. Hiszpanie od zawsze mówili na  wino musujące „vino de cava”, czyli takie, które pochodzi z piwnicy. Z czasem nazwa została sformalizowana dla określenia win musujących produkowanych metodą tradycyjną na wyznaczonych terenach w Hiszpanii. Najsłynniejszym regionem, gdzie powstaje cava (prawie 90% całej produkcji) jest Katalonia, poza nią cavę robi się też w Rioja, w Utiel –Requena koło Walencji i w Extremadurze (Ribera del Guadiana).

A teraz zobaczcie jak to się robi:

hiszpańskie wina, jak to sie robi

Na ostatnim spotkaniu próbowaliśmy 6 win musujących:

hiszpańskie wina musujące

Cava Brut Spanish Story

Klasyczne hiszpańskie trio, lokalnie zwane „triada”: Macabeo, Parellada, Xarel.lo.
Bardzo delikatne bąbelki. Uciekają powoli, co świadczy o dobrej integracji dwutlenku węgla z winem. Owocowy nos, w ustach zielone owoce. Aromaty chlebowe i maślane są wyczuwalne po dłuższym poszukiwaniu.

Idilicum Brut Dominio de la Vega

Wyjątkowa, jednoszczepowa cava sporządzona z Macabeo, zbieranego nocą.
Bladożółta, nawet zielonkawa. Żwawe bąbelki. W nosie nutki jabłek i cytrusów oraz ciasta (!). W ustach oszałamiająco orzeźwiająca, z delikatnie wyczuwalnym smakiem piekarskich drożdży.

Freixenet Brut Nature Vintage Reserva 2013

Kolejny klasyczny blend: Macabeo, Parellada i Xarel.lo. Z zaznaczonym przez producenta rocznikiem: Vintage 2013 – ten rok był w Katalonii wyjątkowo udany, nie dziwi więc, że producent specjalnie to podkreśla. Obfite bąbelki i cytrusowy nos. W ustach bardzo subtelne smaki drożdżowe. Klasyczny przykład znakomitej cavy.

Segura Viudas Gran Cuvee Reserva

Zaskakujące połączenie Macabeo i Parellada oraz Chardonnay i Pinot Noir. Chciałoby się powiedzieć: szczypta francuskiej finezji i garść hiszpańskiego temperamentu. Co najmniej 15 miesięczne starzenie w kontakcie z drożdżami nadaje winu niebiańskie nuty masłowe.
W ustach czysty aksamit.

Llopart Brut Nature Integral Vintage 2009

Kupaż Parellady, Chardonnay i Xarel.lo. Niekończące się bąbelki. Bogaty, owocowy bukiet – nuty jabłkowe, brzoskwiniowe, anansowe. Długie starzenie zapowiada aromaty drożdżowe i maślane. Usta potwierdzają je w dwójnasób. Oleiste acz żeśkie. Doskonale zrównoważone.

de Nit Raventós i Blanc

To wino pochodzi od producenta, który zdecydował się pójść pod prąd i w produkcji stosować techniki bądź odmiany niedozwolone przez Radę Regulującą Apelacji Cava. Znajdziemy w nim Macabeo, Parellada i Xarel.lo oraz czerwoną odmianę Monastrell, która wprowadza do wina delikatny róż. Winogrona prowadzone całkowicie naturalnie, metodą biodynamiczną. Piękna korona z bąbelków, która tworzy się wokół krawędzi kieliszka.
W nosie oczywiste akordy drożdżowe. W ustach zdecydowany atak świeżości. Więcej
o Raventós i Blanc przeczytacie tu: http://hiszpanskiewina.pl/musujace-raventos-blanc/

hiszpańskie wina musujące

Cava Idilicum od Ave cava

Cava Spanish Story - hiszpańskie wino musujące

Butelki na degustację dostarczyły firmy AveCava.pl www.avecava.pl (Idilicum, Llopart), Grupo Freixenet (Freixenet i Segura Viudas), Spanish Story oraz Złoto Hiszpanii www.zlotohiszpanii.pl (de Nit). Dziękujemy.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+