Buil & Gine z apelacji Priorat

Xavier Buil ma tę przedsiębiorczą smykałkę i od dziecka chciał pracować na swoim.
To dlatego  wznowił zaniechaną przez rodziców uprawę winorośli, a wkrótce potem, produkcję wina. Swą bodegę nazwał Buil & Giné, w hołdzie dziadkowi Giné, który strawił życie na pracy przy uprawie winorośli.  Znajduje się ona w Gratallops, kolebce apelacji Priorat, a działki z których pozyskuje owoce, sa rozrzucone po okolicznych miasteczkach Vilella Baixa, Masroig, Bellmunt del Priorat i Falset.

“Zaczynałem wynajmując od spółdzielni w Gratallops dwie kadzie do fermentacji. Zawsze będę im wdzięczny za użyczenie tego sprzętu, bez tej pomocy nie mógłbym ruszyć do przodu” – wspomina Xavier.

Obok produkcji wina, Xavier mocno stawia na enoturystkę. “Mówimy o winie, że jest częścią naszej kultury, wobec tego zaprośmy gości do środka, niech zobaczą jak powstaje wino!” Oprócz wycieczek po winnicy, w winiarni znajduje się działający cały rok hotel i restauracja. Choć to niewielkie przedsięwzięcie, w zeszłym roku przyjęło 4.600 gości.
“To prawdopodobnie jedyny hotel na świecie, który ma więcej gwiazdek niż pokoi” – żartuje Xavier na temat swojej 3 pokojowej oferty w 4 gwiazdkowym hoteliku.

Ale nie trzeba jechać aż do Hiszpanii, żeby spróbować owoców pracy Buil & Giné. Ich wina są dostępne w Polsce. Sprowadzają je do nas importerzy Pod Pretextem oraz Cava.Si.
To podstawowe i młode wina o nazwie Giné Giné (kupaż odmian garnacha i cariñena), złożone i dojrzewające 12 miesięcy w beczce Joan Giné (garnacha, cariñena i cabernet sauvignon złączone w mięsiste, pełne i strukturalne wino), eleganckie Pleret (kupaż wielu odmian z ponad 100 letnich krzewów) oraz Pleret Blanc Dolc (z przejrzałych, zbieranych dopiero w grudniu winogron typu macabeo, garnacha blanca i pedro ximenez).  Winniarnia Buil & Giné ma działki również na innych terenach i oferuje wina z sąsiedniej apelacji DO Montsant oraz z DO Rueda i DO Toro.

etiquetas Buil Gine

Winnica Buil & Gine

miasteczko Gratallops w Priorat

 

 

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+