Bodegas Farina

Autorem tekstu jest Mariusz Kapczyński, założyciel portalu www.vinisfera.pl

Bodegas Fariña

Ta bodega to kawał winiarskiej historii regionu – jest jedną z najstarszych winiarni w Toro. Salvador Fariña założył ją w 1942 roku w małej wiosce Casaseca de las Chanas, ulokowanej 30 km od Toro. W latach 60. stery winiarni przejął syn Salvadora, Manuel. Świeżo po enologicznych studiach, gotów na wprowadzenie nowych rozwiązań. Wiedział jednak, że trzeba trzymać się tego co najlepsze w materiale źródłowym, czyli odmiany tinta del toro. Manuel zaczął działać. Zmodernizowali technologię produkcji, np. bodaj jako pierwsi w Toro zainstalowali kadzie ze stali nierdzewnej. Efekty przyszły szybko. Nowe wina były bardziej „czyste”, miały też niższą zawartość alkoholu. Jakość i nowy styl budowano konsekwentnie. Wkrótce Manuel Fariña stał się pierwszym winiarzem w regionie, który zaczął na poważnie eksportować wino. W 1987 roku, gdy Toro uzyskało status Denominación de Origen, Manuel stał się pierwszym prezydentem utworzonej apelacji.
Wina białe powstają tu z verdejo i malvasia, eksperymentują z sauvignon blanc, pinot gris
i marsanne. Mają malvasię, moscatel i albillo. Odmiany czerwone: tinto fino, garnacha, merlot, cabernet sauvignon, syrah. Rodzina dorobiła się 300 hektarów własnych upraw, w tym sporo starych ponad 40-letnich winnic. Warto wiedzieć, że są tu i 140-letnie parcele. Wina są porządnie skrojone, równo, z konsekwencją założonego stylu, nie przemacerowane, dalekie od owocowych bomb. Importerem jest Pavlina http://wina-mp.pl/

Manuel Farina - ojciec i Manuel Farina - syn

Colegiata Tinta de Toro Rose 2013 – 12,5%, kolor różany, pączek z konfiturą, kwiaty, poziomki. Wino kwasowe, żywe, nowoczesne. Żwawe i owocowe. Pije się bardzo przyjemnie. (4-)

Colegiata rosado Bodegas Farina

Primero 2011 – 13,5%, fermentacja dwutlenkowęglowa na modłę bojeaulau nouveau. Fiołki, asfalt, ściółka, wiśnia; lekkie, gładkie, przyjemnie owocowe. Miła, lekka struktura, delikatnie pieprzne. Gładkie (4-)

Primero Bodegas Farina

Gran Colegiata Barrica 2011 – jest wanilia, fiołki, wiśnie, pestki, jagody, tarnina, owoc czarnego bzu. Zaakcentowane taniny, trochę ziemi. (4) Gran Colegiata Crianza 2009 DO Toro – dąb francuski, 11 miesięcy. Bardziej dojrzałe, soczyste, przyjemna kwasowość, wiśniowe, lekko pieprzne, żwawe, leśne, gładkie. (4)

Gran Colegiata Reserva 2006 – 13,5%. Bardziej klasyczny styl, trochę chłopskie, warzywne, jesienne, ziemiste. Są korzenie, skóra, pestki, jeżyny, jagody. Soczyste, kwasowe, dość klasyczne, niezbyt ciężkie. Zgrabny i świeży finisz. (4+)

Colegiata reserva Bodegas Farina

Gran Colegiata Campus 2008 – 14,5%, ze starych winnic. To ich topowe wino. Skóra, jałowiec, pieprz. Lekko zwierzęce. Ma dobrą strukturę, miękkie taniny. Spory ładunek owocowości, leśna ściółka. Gładkie, wyważone, bardzo ładnie spięte kwasowością, nuty cygara, pieprzu w finiszu. (4+)

W nawiasach umieszczono ocenę wina w skali Mariusza Kapczyńskiego od 1 do 6.

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+