Bierzo lubię bardzo

Jeszcze 15 lat temu mówiono o winach z Bierzo, że to tintos idealne na lato (tinto = wino czerwone). Wszystkie oparte na lokalnej odmianie Mencía (czytaj: mensija) były lekkie, nawet cienkie, choć ze świeżą kwasowością.

O ile zdecydowana większość hiszpańskich winnic rośnie pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, wina z Bierzo oraz z niektórych obszarów północnej Nawarry,
to jedyne, które pozostają pod silnym wpływem klimatu atlantyckiego. Dzięki niemu właśnie wina zyskują świeżą kwasowość i doskonałą równowagę.

Zapomniane niegdyś Bierzo, wraz z falą młodych hiszpańskich winiarzy, orędowników idei lokalnej tożsamości, zyskało nagle zainteresowanie nowej generacji winemakerów poszukujących autochtonicznych odmian i starych, wymagających winnic. Przedmiotem ich zainteresowania nie były jednak krzewy Mencía rosnące z wigorem na urodzajnej glebie
w dolinie rzeki Sil. Dotarli do wiekowych, często zapuszczonych, winnic w górach Bierzo.
Tam znaleźli krzewy na wysokości, cierpiące na brak wody, mało wydajne, za to dające owoce dotychczas niespotykane, wytrzymałe na starzenie i zdolne do pięknej ewolucji.

Winnice w Bierzo są malutkie, a każda z nich ma swój unikalny rys. Wzorem Prioratu wina biorą swe nazwy od nazw miejscowości czy parceli, z której pochodzą owoce.

Winnice w Bierzo, Hiszpania

winnica w Bierzo, Hiszpania

Dzięki uprzejmości władz apelacji Bierzo Consejo Regulador Bierzo mieliśmy okazję  spróbować 9 wyjątkowych win z tego regionu:

Capricho Val de Paxariñas Blanco 2016 od Bodegas y Viñedos Gancedo to mieszanka odmian Godello i Doña Blanca – białych, lokalnych odmian. Odmiana Godello to w winnicy Gancedo stosunkowo nowe nasadzenia, średni wiek krzewów wynosi tam 20 lat, podczas gdy Doña Blanca to stare, zrewitalizowane winnice, które mają około 70 lat. Samo wino Capricho Val de Paxariñas jest wibrująco żółte. W nosie ciekawe nuty gruszkowe, brzoskwiniowe, cytrusowe oraz zapach białych kwiatów. W ustach kwasowość dobrze równoważy się z alkoholem (13,5%), wino jest gęste, smaczne i wyjątkowe.

Altos de Losada 2015 z winnicy Losada Vinos de Finca, młodej firmy założonej w 2005 roku i kierowanej przez enologa Amancio Fernández. To czerwone wino zrobione w 100% ze szczepu Mencía. W nosie dominują nuty mineralne i owocowe. W ustach jest moc i siła, ale również równowaga i aksamitność. To zaskakujące, głębokie  wino ma ogromny potencjał starzenia.  Według producenta, można się nim cieszyć i obserwować jak ewoluuje w czasie przez  kolejne 8-10 lat. Wino kupicie w sklepie El Catador.

Gayoso 2015 to również 100% Mencía z winnicy Tenoira Gayoso i zarazem rynkowy debiut. To pierwszy rocznik tego wina. Sama winnica również jest młodziutka, założona
w 2000 roku. Krzewy mają zatem 17 lat i właśnie wchodzą w okres pełnej dojrzałości.  Winiarnia produkowała dotychczas 3 etykiety: młode czerwone o nazwie Tenoira Mencía, starzone przez miesięcy Tenoira Mencía en Barrica oraz białe Tenoira Godello. Teraz do gamy dołącza Tenoira Gayoso. Guillermo, enolog z winnicy tłumaczy, że delikatne,
4 miesięczne starzenie w beczce, poprawia trwałość wina nie ujmując mu jego owocowego charakteru.  Faktycznie wino jest soczyste. W nosie roztacza piękny owocowy bukiet. Usta napełniają się świeżością, a finisz jest delikatnie waniliowy.
Na razie do kupienia tylko w Hiszpanii.

Canes 2015 z winnicy Martinez Yebra. Właściciele winnicy to już 5 generacja winiarzy
i spadkobiercy niezwykłego dziedzictwa – 140 letnich krzewów, pamiętających czasy sprzed plagi filoksery.  Te leciwe winnice dają mało owoców, za to są one wyjątkowej jakości. Dopełnieniem produkcji są równie stare 90 letnie krzewy lokalnych odmian Mencia, Godello i Dona Blanca.
Wino Canes 2015 jest bardzo interesujące, młode, wibrujące i owocowe. Szkoda czekać
i chciałoby się je pić szklankami. Jednak enolog winnicy Juan José Martinez Yebra zapewnia, że równie pięknie się zestarzeje. To wino jest na razie niedostępne w Polsce. Może już wkrótce zainteresuje się nim jakiś importer?

Wina z Bierzo, Hiszpania

Cepas Viejas 2014 od Dominio de Tares to kolejna 100% Mencía. Etykieta wina głosi „Stare Krzewy”, w tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z 60 latkami. Jednak to nie wiek winnicy jest jej wyróżnikiem. W Dominio de Tares produkuje się przede wszystkim leżakowane wina. Jedyne wina młode to dwa białe Godellosy: Godello Dominio de Tares
i Sonrisa de Tares. Wszystkie wina czerwone są starzone w winnicy, gdzie leżakują od 9 do 2 lat. Cepas Viejas 2014 przeleżało w beczce 9 miesięcy.  Dzięki temu, w nosie czujemy jeżynowe konfitury, zaś w ustach początkowe ciemne owoce ewoluują w nuty czekoladowo-kawowe. Wino oczaruje Was specjalnie, jeśli popijecie nim pieczone mięsa, proponujemy gęś! Zachęcony? Ta i inne etykiety od Dominio de Traes czekają na Was w sklepie Projektwino.pl.

El Castro de Valtuille 2013 z winnicy Bodegas y Viñedos Castroventosa. Winiarnia Castro Ventosa jest znana w Hiszpanii dzięki osobie enologa Raúla Pérez.
To tu, w tradycyjnej rodzinnej winnicy, stawiał swe pierwsze kroki w winiarstwie. Później wybił się na niepodległość i założył swą własną winiarnię Raúl Pérez Bodegas y Viñedos
w miejscowości Ponferrada. Jego skromna inicjatywa zrobiła się z dnia na dzień sławna, kiedy prestiżowy magazyn Roberta Parkera ‚The Wine Advocate’, ocenił jego wino Ultreia de Valtuille 2005 na 98 punktów ze 100 możliwych. Raúl – szalony wizjoner – wciąż pracuje dla Castro Ventosa.  Mówią o nim, że zrewolucjonował winiarstwo w Bierzo, a przy okazji
w wielu innych częściach winiarskiej Hiszpanii. Jest zaangażowany w kilka sąsiedzkich winiarni, administracyjnie leżących na terenie apelacji Ribeira Sacra, Rías Baixas, Cebreros
i Vinos de León. A wino? Potężne, bogate w nuty czarnych owoców leśnych, zapachy zwierzęce i mineralne. W ustach bardzo złożone, lecz delikatne. Aksamitna tekstura,
z pięknie ułożonymi garbnikami. Wielkie wino!

Vega Montán Adriá Tinto 2012 zrobione przez Bodegas Adría, a konkretnie wnuczkę założyciela, młodą enolożkę Margaritę. Bodega posiada 25 ha własnych winnic i kontroluje kolejne 25 ha starych nasadzeń, których średni wiek to 80 lat. Produkuje 7 etykiet, dwie białe Godello i pięć czerwonych 100% Mencia. Vega Montán Adriá Tinto 2012 spędziło
9 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.  Ma piękną wiśniową szatę
i intensywny nos, w którym owoce i beczkowe niuanse idealnie ze sobą współgrają.
W ustach, mimo poważnego wieku, jest ciągle świeże. Tu też owoce łagodnie łączą się
z czekoladą i wanilią, które wino zyskało dzięki dojrzewaniu w beczce.

Na koniec najstarsze wino tej degustacji  Pittacum Aurea 2010 z winiarni Pittacum, założonej w Bierzo przez dość znaną, nawet na polskim rynku, bodegę Terras Gauda
z sąsiedzkiej apelacji Rías Baixas. Wino oferowane jest w potężnej, grubej butelce.
Chyba już ona ma świadczyć o ukrytym wewnątrz potencjale. Dodatkowo, rocznik 2010 był w Bierzo wyjątkowo udany, a 110 letnie krzewy, które posłużyły do produkcji Pittacum Aurea, tamtego lata musiały oddać z siebie to, co najlepsze.
To wino to prawdziwy mocarz z Bierzo. Jest dojrzałe, skoncentrowane i potężne. W nosie mieszają się sielankowe aromaty czarnych jagód, siana i słomy. Usta są równie potężne. Garbniki zostały ładnie wypolerowane, gdyż wino zabutelkowano już w połowie 2012 roku. Można pić już, albo czekać na bardziej znamienitą okazję. To wino ma przed sobą jeszcze długie życie. Do kupienia w winotekach Vininova oraz na Wina.pl

Jak widać Bierzo ma wiele do zaoferowania. I niniejszym obalamy pokutujący pogląd o cienkich winach na lato. Na lato, czy na inne pory roku, wina z Bierzo lubię bardzo.

Wina z Bierzo

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+