Albariño Rias Baixas

Albariño z Rias Baixas

Wyobraźcie sobie przypięcie długiej na kilometr firanki w bezchmurny, słoneczny dzień. Słońce razi w oczy, a ręce bolą niemiłosiernie od ciągłego trzymania ich w górze.
Tak właśnie wygląda pielęgnacja winnic w hiszpańskim regionie Rias Baixas.

Na tym północnym skrawku Hiszpanii jest wyjątkowo wilgotno i wszystkie winne uprawy, aby nie atakowały ich lubiące wilgoć pleśnie i grzyby, rosną podwieszone na pergolach.
Takie winnice wyglądają wyjątkowo uroczo, jednak ich pielęgnacja jest bardziej wymagająca. Wszystko trzeba robić ręcznie i do tego w dość niewygodnej pozycji. Za to owoce tej pracy są niebywałe. Wina Albariño to uosobienie rześkości i bogaty owocowy aromat. To jedne
z niewielu win białych, które starzeją się bardzo godnie i można cieszyć się ich smakiem nawet 3-4 lata po zabutelkowaniu.

D O RIAS BAIXAS VERANO

DO RIAS BAIXAS

Na ostatniej degustacji mieliśmy przyjemność smakować 9 win zarekomendowanych przez władze apelacji – Consejo Regulador DO Rias Baixas.

Kentia 2016 od Juan Gil Family Estates z galicyjskiej winnicy Lagar da Condesa. To 100% Albariño  doskonale oddaje charakter tego północno-hiszpańskiego szczepu. Jest rześkie, świeże z wyraźnym akcentem ziół i cytrusów, w końcówce lekko słonawe. Idealne do orientalnej kolacji. Wino Kentia można kupić w salonach 6win.pl

Torre La Moreira 2016 od Marqués de Vizhoja, jednego z najstarszych producentów w regionie i współzałożyciela apelacji Rias Baixas. Wino ma ciekawy, złożony nos z nutami jabłek, gruszek i aromatycznych ziół. W ustach delikatne i bardzo owocowe. Zrobiono je całkowicie z Albariño, z owoców zebranych we własnej, prawie 40 hektarowej winnicy.
W Polsce jeszcze nie dostępne.

Colleita de Martis z winnicy Bodegas Santiago Roma. Kolejne 100% Albariño urzeka złożonym  aromatem, znajdziemy tu  nuty cytrusów, eukaliptusa, skoszonej trawy.
W ustach lekka orzeźwiająca goryczka. To wino importuje do Polski firma Winoko.

Eidosela 2016 od Bodegas Eidosela. Ten rarytas pojawił się kiedyś na krótko na półkach Biedronki. Szczęściarze zdołali zaopatrzyć się w większe ilości tego wina, oferowanego wówczas w bardzo atrakcyjnej cenie. Tego typu rasowe Albariños z Rias Baixas kosztują zwykle o połowę drożej. My piliśmy najświeższy rocznik 2016. Jest w nim wszystko, czego można oczekiwać od Albariño – nuty mineralne, wysoka kwasowość, bogaty owocowy smak i słonawa,  rześka końcówka. Oby ten i kolejne roczniki Eidosela na stałe zagościły na półkach polskich sklepów.

Esencia Diviña – boska esencja od Adegas Gran Vinum. Intensywne aromaty białych kwiatów, bzu i mimozy. Po chwili ujawniają się też niuanse rodem z sadu – jabłko, gruszka oraz cytrusy. W smaku bardzo owocowe, zrównoważona kwasowość zachęca do kolejnych łyków. Producent zapewnia, że wino ładnie się zestarzeje. Spokojnie zaczeka na godną go okazję nawet 3-4 lata.

La Val 2016 z Bodegas La Val. Atlantycki nos, pełen świeżych ziół, na pierwszy plan wysuwa się przyjemny zapach liści laurowych, a w tle można odkryć nuty białych kwiatów i cytrusów. Usta wypełniają się doskonałą świeżością, na koniec otrzymując cytrusowy finisz.

Monte Pio z winnicy Casa Monte Pío, usytuowanej w podregionie Val do Salnes. Val do Salnes to kolebka odmiany Albariño, stąd pochodzą najstarsze krzewy tego endemicznie hiszpańskiego szczepu. Monte Pio to Albariño, które po 10 dniowej fermentacji w kadziach, kolejne 3 miesiące spędziło na osadzie z drożdży. W nosie klasyczne aromaty cytrusowe.
W ustach uderza raźna świeżość cytryny, kwasowość jest tu dobrze zrównoważona, wygładzona przez drożdżowy osad. Importer poszukiwany.

Lagar de Cervera zrobione w posiadłości Lagar de Fornelos, należącej do uznanego producenta La Rioja Alta. To prawdziwa aromatyczna bomba, w bukiecie doszukamy się owoców tropikalnych (ananas i mango), dojrzałego melona, pigwy, a także niuansów trawiastych czy wręcz siana. Na podniebieniu jest świeże i mięsiste. Ma wyrazisty i trwały posmak z przyjemnym uczuciem oleistości. To wino sprowadza do Polski firma Star Wines, kupicie je w restauracjach z ambitna kartą win.

Quinta de Couselo od Quinta Couselo. Najstarsze wino naszej degustacji, zrobione w roczniku 2015. Przez 6 miesięcy było starzone na osadzie z drożdży. Dodaje mu to gładkich maślanych niuansów. Ponadto jest to mieszanka kilku lokalnych odmian. Dominuje w niej Albariño (90%), dodano też Caiño Blanco (6%), Loureiro (3%) i Teixadura (1%). W nosie prezentuje ciekawy bukiet owocowy (śliwki i brzoskwinie) oraz pojedyncze nuty ziołowe.
W ustach jest świeże, nieokiełznane i aksamitne. Na podniebieniu na długo pozostaje jego mineralność.

Ta degustacja pokazała klasyczne przykłady Albariño z Rias Baixas. Od tych wina można oczekiwać wibrujących owoców, wysokiej kwasowości i morskiej bryzy w kieliszku.
Jeśli podoba Wam się taki styl, zapraszamy na hiszpańskie Albariños!

hiszpanskie wina DO Rias Baixas

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+