Albarino Rias Baixas powraca

Wraca ciepła pogoda, więc do lodówki każdego amatora win hiszpańskich wraca orzeźwiające albariño z Rias Baixas.
Cytrusowy, orzeźwiający smak i morski, słonawy finisz to krótka charakterystyka win
z odmiany albariño. Pochodzą one z północy Hiszpanii, a konkretnie z regionu zwanego Galicją, usytuowanego na najbardziej wysuniętym na zachód hiszpańskim skrawku półwyspu iberyjskiego. Albariño uprawia się tradycyjnie na wysokich pergolach, by wiatry lepiej wentylowały zagrożone wilgocią krzewy. Winnice albariño wyglądają niezwykle malowniczo, jednak praca przy winobraniu w takich warunkach, z wysoko podniesionymi rękami, musi być wyjątkowo uciążliwa dla zbieraczy i ich kręgosłupów.

Na ostatniej degustacji, zorganizowanej we wrocławskim OK Wine Barze, mogliśmy cieszyć się z owoców ciężkiej pracy winiarzy z Hiszpanii.
Próbowaliśmy następujących win:

Albarino Rias Baixas Ok Wine Bar

Noelia Bebelia 2017 z winnicy Adega San Salvador de Soutomaior, założonej przez małżeństwo zapaleńców Simona y Noelię, którzy na zaledwie 3 hektarach uprawiają kilka lokalnych odmian w tym albariño. Takie heroiczne winiarstwo nie jest dziś typowe. Równie nietypowe jest ich albariño. Nie ma w nim wyraźnej, zielnej kwasowości. W nosie zaskakuje tropikalnością, cytrusami i niuansami z koszonej łąki (siano). Owocowy zapach domaga się, by wziąć go do ust. Wino nie jest jeszcze dostępne w Polsce, można go spróbować wyłącznie na degustacjach Degusta España.

La Val 2017 od Bodegas La Val to typowy dla albariño atlantycki nos, pełen świeżych ziół. Na pierwszy plan wysuwa się przyjemny zapach liści laurowych, a w tle można odkryć nuty białych kwiatów i cytrusów. Usta wypełniają się doskonałą świeżością a końcówkę podkreśla cytrusowy finisz. To wino również można spróbować wyłącznie na degustacjach Degusta España, w Polsce jest jeszcze niedostępne.

Paco & Lola 2018 to podstawowa etykieta ze spółdzielni Cooperativa Vitivinícola Arousana. 100% albariño z winogron zebranych w rejonie Val do Salnes, jednym z pięciu podregionów Rias Baixas. Wino fermentowało w kadziach przez 21 dni na osadzie z drożdży. Ma złożony aromat pełen owoców (cytryna, grejpfrut, ananas), ziół i kwiatów.
W ustach jest niezwykle świeże, orzeźwiające i trwałe. Kupicie w salonach M&P Wina.

Pazo Barrantes 2017 z winiarni Pazo de Barrantes, należącej do znanego hiszpańskiego producenta Marques de Murrieta. W opinii Roberta Parkera: w nosie mnóstwo przypraw,
w ustach świeża kwasowość, a całość charakteryzuje świetna równowaga. Wino można kupić u nas dzięki Wien4you.

Segrel Ámbar 2018 z Bodegas Pablo Padín z subregionu Val do Salnes. Najnowszy rocznik 2018 świetnie trzyma poziom i świadczy o solidności producenta. Wrażenia niezapomniane: złożony nos winogronowo, cytrusowo, jabłkowy. Usta balsamiczne
i aksamitne. To albariño jest dostępne w Polsce. Szukajcie go w najlepszych winotekach
i restauracjach lub bezpośrednio u importera, firmy Winoland.

Pazo Señorans 2018 z urokliwej winiarni Pazo de Señorans mieszczącej się w starym kamiennym pałacu. To albariño dojrzewało co najmniej 5 miesięcy na osadzie z drożdży, co nadaje winu szlachetności i krągłości. Jest jednak wciąż pięknie kwasowe i atlantyckie.  Iście morska bryza zamknięta w butelce. To wino jest dostępne wszystkim fanom win hiszpańskich. Sprowadza je do nas Vinissimo.

Quinta de Couselo 2017 z winiarni o tej samej nazwie Quinta de Couselo. W tym przypadku mamy do czynienia z mieszanką kilku lokalnych odmian. Dominuje w niej albariño (90%), dodano też caiño blanco (5%) i loureiro (5%). Wino przez 6 miesięcy było starzone na osadzie z drożdży. Dodaje mu to gładkich maślanych niuansów. W nosie prezentuje ciekawy owocowy bukiet (śliwki i brzoskwinie) oraz pojedyncze nuty ziołowe. W ustach jest świeże
i aksamitne. Na podniebieniu na długo pozostaje jego mineralność.
Wino importuje do Polski Merlot.

Attis Lías Finas 2017 od Attis Bodegas y Viñedos. Wino powstaje z uprawianych ekologicznie 25-letnich krzewów. Jest zaskakująco brzoskwiniowe, nuty morskie, właściwe odmianie albariño, schodzą na drugi plan. Ponad 6 miesięczne dojrzewanie na osadzie
z drożdży czyni go gęstym i mięsistym. Nasze ulubione! Sprowadza je do Polski firma Wineonline, dostępne w salonach Winestory.

Degustację zorganizowała Ambasada Hiszpanii we współpracy z władzami apelacji Rias Baixas (Consejo Regulador D.O. Rias Baixas). Odbyła się ona w OK Wine Barze, najważniejszym winiarskim adresie na mapie Wrocławia.

Albarino Rias Baixas w OK Wine Barze

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+