100 punktów Parkera dla wina Bierzo

Parker daje 100 punktów dla wina z Bierzo!

Tę najwyższą ocenę najsurowszego krytyka winiarskiego otrzymało wino La Faraona, robota Alvaro Palaciosa i jego kuzyna Ricardo Pérez Palacios, czyli bodegi o nazwie Descendientes de J. Palacios.

La Faraona to iście królewska doskonałość, wino nadzwyczajne. Jest głębokie, pełne tajemnic, niemal mistyczne. Szczęśliwi ci, którzy mają okazję go spróbować (cena w Hiszpanii 1.300 euro)…

Czy to wyróżnienie rozsławi apelację Bierzo na świecie? Produkowane tam wina absolutnie na to zasługują. Bierzo słynie z zachowanych, starych krzewów. Kilku zapalonych winiarzy porwało się na odgruzowanie tamtejszych opuszczonych winnic i efekty ich wysiłków są zadziwiające.

Mieliśmy okazję próbować ośmiu wspaniałych win z Bierzo. Były wśród nich typowe dla tego regionu wina ze szczepu Mencía oraz bardzo północne wina białe z odmiany Godello.

Wina z Bierzo

Versos de Valtuille Godello z winnicy Estévez Bodegas y Viñedos to białe wino pochodzące z parceli ze starymi, sadzonymi na głowę krzewani Godello. Po fermentacji, wino przez 6 miesięcy przebywało w kontakcie z drożdżami. W efekcie jest kremowe, zrównoważone i bardzo długie. W nosie owocowe, tropikalne, w ustach aksamitne i mocne. Ulubione!

Para Muestra Un Boton Godello od Encima Wines, znanych również jako Vinos Botón (czyli Wino Guzik). To 100% Golledo, które fermentowało po części w metalowej kadzi,
a po części w dębowym fudre, czyli ogromnej beczce o pojemności przynajmniej 500 litrów. Wino pachnie owocami na mineralnym tle. W ustach jest bardzo świeże, zdecydowanie kwasowe z cytrusowym zakończeniem. To wino gotowe do picia, ale wytrzyma w butelce jeszcze dobre parę lat.

Vehemencia 2015 od naprawdę malutkiej winnicy o nazwie Vehemencia Bodega Centenaria. Produkuje śladowe ilości wina, które rozchodzi się wśród przyjaciół.
Właściciel Enrique Prada ma jednak wielkie ambicje, co nie dziwi wobec coraz bardziej entuzjastycznych not, które zbierają jego wina od hiszpańskiej krytyki. Vehemencia to czerwona Mencía (95%) z dodatkiem Garnacha Tintorera (5%), wino młode i rześkie,
a zarazem złożone i pełne owocowych niuansów.

Viñademoya 2016 to czerwona bomba od Bodegas Luzdivina Amigo. Pochodzi z ponad 100 letnich krzewów odmiany Mencía. Ta winnica ma szczęście posiadać największą parcelę w całej apelacji Bierzo z krzewami zachowanymi jeszcze z czasów z przed epidemii filoksery. To młode wino, które miało tylko 2 miesięczny kontakt z beczką. Dzięki temu w nosie dominują nuty owocowe, a dojrzałe owoce (konfitura z wiśni) zaznaczają się tylko symbolicznie. W ustach wino jest gęste i skoncentrowane, o dobrej strukturze i lukrecjowo-czekoladowych niuansach w finiszu.

Wina z Bierzo

 

Cuatro Pasos 2015 to Mencía z winnicy należącej do grupy dużego producenta Martin Codax. Inspiracją dla nazwy wina i bodegi były niedźwiedzie ślady, które znaleziono między krzewami i które świadczą o dzikim i dziewiczym charakterze okolicy. Wino jest gładko aksamitne i owocowe (maliny, jeżyny i leśne fiołki), a w końcówce uszczypliwie mineralne. Świetne wino w dobrej cenie. Dostępne w Polsce dzięki importerowi Dom Wina. Do kupienienia w sklepikach importera oraz w krakowskiej Winotece Alkohole i warszawskim Wine of Dreams.

Ramón Valle 2015 z Bodegas Peique to inna Mencía z wiekowych ponad 50 letnich krzewów. Dojrzewało przez 7 miesięcy w dębowych beczkach (francuski, rosyjski i amerykański dąb). Bardzo elegancki nos łączący jagodowe owoce z nutami leśnych kwiatów. W ustach wypełniająca kwasowość  i szlachetne, łagodne taniny. W końcówce dotknięcie palonego drewna i ziemista mineralność. Bardzo ciekawe i niesamowite wino.

Art 2015 zostało zrobione w Bodegas y Viñedos Luna Beberide. To potężna Mencía, dojrzewająca 18 miesięcy w beczkach. Pomimo starzenia Art od Luna Beberide wyróżnia wyjątkowa świeżość. Ma klasyczny dla Bierzo nos, pełen dojrzałych owoców i przypraw. Usta pełne, mięsiste, taniczne a w końcówce zaznaczona jest mineralność.

I na koniec naszej degustacji – Viñadecanes Crianza 2014 od Bodega Martinez Yebra – elegancka Mencía w europejskim stylu. Bodega Martinez Yebra to kolejni szczęściarze, którzy odziedziczyli ponad 100 letnie winnice i pielęgnują je już od pięciu pokoleń. Viñadecanes Crianza zrobiono z winogron pochodzących z parceli założonej ponad 90 lat temu. Wino wymyka się lokalnej tradycji młodych win i zbliża stylem do klasycznych europejskich win dojrzewających w beczkach. Mamy w nim nuty palonego drewna i kakao. Owoce chowają się na drugi plan. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom beczkowych klasyków. W winnicy produkują również inne, młode wina, z których szczególnie polecamy podstawową etykietę, czyli wibrujące i owocowe 100% Mencía o nazwie Canes.
Pisaliśmy o nim tu.

Czy któreś z tych win w kolejnym roczniku przykuje uwagę renomowanych krytyków? Trzymamy kciuki, aby tak się stało!

Wina z Bierzo

Hiszpanskie wina z Bierzo

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+