10 największych skarbów Hiszpanii – poza winem!

Hiszpańskie wina są najlepsze! Jednak winu w hiszpańskiej kuchni zawsze towarzyszy  coś jeszcze. Hiszpania ma do zaoferowania wiele innych frykasów– owoców iberyjskiej ziemi, wielowiekowej tradycji i różnorodnego klimatu! W kuchni tego kraju znajdziemy wiele produktów, z których Hiszpanie są dumni i uznają je za narodowe skarby. ! Oto 10 najważniejszych skarbów hiszpańskiej kuchni, tradycji i kultury!

1. Szynka Serrano (jamón serrano) – ikona Hiszpanii – kto choć raz zetknął się z hiszpańską kuchnią na pewno próbował szynki serrano. Jest to solony, a potem długo suszony, kawał mięsa z tylnej nogi świni. Mimo, że ten sposób konserwacji mięsa jest szeroko stosowany w krajach basenu Morza Sródziemnego, hiszpańska szynka serrano jest wyjątkowo krucha. W trakcie produkcji i dojrzewania potrafi stracić nawet połowę wagi!
Pamietajcie, że szynka serrano jest produkowana z tylnej świńskiej nogi. Poza Hiszpanią, licząc na niewiedzę klientów, nieuczciwi sprzedawcy czasami wystawiają jako szynkę przednią nogę świnki. Przednia noga nazywa się paletilla – ma dużo więcej kości a mniej mięsa i jest zwykle tańsza. Nie powinno się jej sprzedawać w cenie szynki.
Królową hiszpańskiej szynki jest szynka ibérico (jamón ibérico), produkowana z mięsa czarnych świń rasy iberyjskiej, wolno biegających po pastwiskach. Najdroższa i najbardziej szlachetna hiszpańska szynka to ibérico de bellota. Ten szynkowy rarytas produkuje się z mięsa czarnych świnek żywiących się żołędziami. Szynka ibérico de bellota ma dzięki temu bardzo specyficzny, truflowy smak.

icex0014523

2. Chorizo to kolejny delikates Hiszpanii. Ta hiszpańska twarda kiełbasa znana jest na całym świecie. Smakuje wybornie solo, a dodawana do potraw wnosi do nich nową jakość. Swój charakterystyczny smak i kolor zawdzięcza papryce, głównej przyprawie używanej do produkcji. W średniowieczu hiszpańskie chorizo było ciemnobrązowe. Dopiero po odkryciu Ameryki oraz jej kulinarnych skarbów, w tym papryki, hiszpańskie chorizo zrobiło się czerwone. Chorizo bywa bardzo ostre, ale dostępne są także odmiany łagodniejsze. Dzięki fantastycznemu połączeniu smaków czosnku, papryki, pieprzu oraz mięsa wieprzowego chorizo idealnie sprawdza się w roli tapas.

icex0015251

3. Sery Hiszpańskie. Hiszpańskie „campos i praderas” to rozległe pastwiska dla zwierząt gospodarskich, nic więc dziwnego, że ser to ważny produkt spożywczy w Hiszpanii. Ze względu na różnorodność klimatu, krajobrazu i tradycyjnych metod produkcji w Hiszpanii znajdziecie ponad 100 różnych typów sera. Zwykle mają nazwy związane z miejscem produkcji. Najbardziej popularne to sery Manchego, Zamorano, Torta de la Serena oraz Torta del Casar. Wszystkie posiadają znak Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO – Protected Designations of Origin). Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni – Torta del Casar – to ser o twardej skórce, ale miękkim wnętrzu. Aby się do niego dobrać należy odciąć górną warstwę, jakby pokrywkę. Ser znajdujący się w środku ma konsystencję serka topionego i wyśmienicie nadaje się do smarowania chleba. To ser owczy, więc ma zdecydowany smak, który doskonale pasuje do win hiszpańskich.

Kolejny ciekawy i pyszny ser nazywa się Tetilla (Cycuszek) ze względu na swój charakterystyczny stożkowaty kształt. Jego ojczyzną jest hiszpańska Galicja.

Jeśli chcielibyście spróbować hiszpańskiego sera, to prawie każdy jego rodzaj można kupić na stronie: http://www.consorcioquesos.com/ lub w jednym z wielu sklepów sprzedających hiszpańskie produkty w Polsce.

icex0013036

4. Hiszpańskie oliwki – pyszne i zdrowe, niskokaloryczne, bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E, związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekko strawne. Kilka oliwek dziennie może przyczynić się do poprawienia kondycji fizycznej! Ciekawostka: kolor oliwek nie zależy od ich odmiany, tylko od stopnia dojrzałości. Wszystkie oliwki na początku są zielone i ciemnieją w miarę dojrzewania. Ich kolor w słoiczku zależy od tego, w którym momencie zostały zerwane z drzewa. Zielone oliwki uzyskuje się zbierając niedojrzałe jeszcze owoce. Czarne oliwki zbiera się, gdy są w pełni dojrzałe. Najbardziej popularne w Hiszpanii to oliwki z pestką lub faszerowane. W hiszpańskich sklepach spotkacie nawet 50 rodzajów różnych nadzień. Hiszpanie najbardziej lubią oliwki nadziewane anchois.

icex0012324

5. Hiszpańska oliwa z oliwek – płynne złoto Hiszpanii i od lat najcenniejszy produkt regionalny. Hiszpania jest do dziś największym na świecie producentem oliwy z oliwek. Oliwa w wydaniu virgen extra to najprawdziwszy sok z oliwek i zarazem najzdrowszy tłuszcz spożywczy. Hiszpańska oliwa z oliwek wyciskana jest mechanicznie. W produkcji nie stosuje się rafinacji, czyli podgrzewania, która niszczy naturalne właściwości oliwy. Poszukiwaczom przygód polecamy oliwy z konkretnych gatunków oliwek – tam dopiero jest w czym wybierać i czego próbować.

icex0011765

6. Bacalao – to dorsz, suszony i solony – w Polsce praktycznie niedostępny w takiej formie jak sprzedaje się go w Hiszpanii. To symbol „rybnej Hiszpanii” –  ryby w Hiszpanii sa obecne wszędzie w bardzo wielu postaciach i formach. Obok dorsza, na stole w niemal każdym hiszpańskim domu znajdziecie także anchois czy tuńczyka. W rejonach nadmorskich świat ryb dla miłośnika kuchni staje się rajem. Pozycją obowiązkową obok dorsza jest żabnica – tak pyszna jak brzydka!

7. Hiszpański ocet balsamiczny – powstaje z wina hiszpańskiego i myliłby się ten kto pomyśli, że ocet to banalnie prosty produkt. Hiszpanie wytwarzają go z wielu typów wina, dzięki czemu można tu znaleźć zarówno octy bardzo wytrawne jak i słodkie. Znane są także octy aromatyzowane, które nie są wytworem współczesnego marketingu a wieloletniej tradycji hiszpańskiej – szukajcie octu z dodatkiem czosnku, rozmarynu, lawendy czy owoców. Co ciekawe na północy Hiszpanii dostępny jest również ocet produkowany z cydru!

8. Hiszpańska papryka – przywieziona przez Kolumba w XV wieku, zadomowiła się w Hiszpanii na dobre, a Hiszpanie doskonale umieją wykorzystać jej potencjał. Aby nie było nudno, oprócz papryki spożywanej na surowo, pekluje się ją, piecze lub smaży. Warto spróbować papryki z przypieczoną na czarno skórką, marynowanej w delikatnej zalewie oliwnej. To Pimiento de Piquillo. Taka puszka/słoiczek to smak Hiszpanii w pigułce!

9. Hiszpańskie mandarynki – soczyste i słodkie, a do tego dostępne, gdy u nas za oknem szaro i ponuro. Tradycyjne odmiany mandarynek mają wiele pestek. Hiszpanie postanowili pozbyć się tego niewygodnego kłopotu i wyhodowali odmianę bezpestkową, którą dziś znajdziecie niemal w każdym sklepie – to Klementyna. Warto wspomnieć, że Hiszpania to drugi pod względem wielkości światowy eksporter cytrusów!

10. Turrón to dziedzictwo arabskie w Hiszpanii. Podstawowymi składnikami tej nugatowej słodkiej tabliczki są miód, cukier, orzechy i migdały. Wszystko łączy się w tradycyjny bożonarodzeniowy przysmak, dostępny w Hiszpanii w wielu wersjach – od miękkiego i ciągnącego się z Jijony (ojczyzny turrón) do twardego, składającego się głównie z całych migdałów turrón z Alicante. Niezależnie skąd, turrón jest po prostu pyszny!

icex0012107

Udostępnij
Share on FacebookShare on Google+